Αρχική Τοπικά Πότε είναι η Black Friday και cyber Monday 2021 – Ποιοι...

Πότε είναι η Black Friday και cyber Monday 2021 – Ποιοι είναι οι κανόνες της αγοράς

Η Black Friday, δηλαδή η “μαύρη Παρασκευή” με μεγάλες εκπτώσεις στην αγορά, αναμένεται και φέτος στη χώρα μας, όντας μία μεγάλη ευκαιρία για τους καταναλωτές να αγοράσουν τα αγαπημένα τους προϊόντα σε πολύ καλύτερες τιμές από την αρχική τους.

 

H Black Friday είναι η επομένη των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ. Το 2021 η Μαύρη Παρασκευή θα είναι στις 26 Νοεμβρίου. Τρεις ημέρες μετά, στις 29 Νοεμβρίου, ακολουθεί η Cyber Monday.

Σημειώνεται πως τo 2020, εν μέσω πανδημίας, οι ηλεκτρονικές αγορές προϊόντων από Έλληνες καταναλωτές σημείωσαν μεγάλη αύξηση την εβδομάδα της Black Friday, όπως σημειώνει το newsbeast.gr.

Η επικρατέστερη θεωρία για τον όρο Black Friday αναφέρει πως συνδέεται με τα κέρδη των επιχειρήσεων, τα οποία ανθούσαν κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης περιόδου κατά το παρελθόν. Οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων ουσιαστικά χρησιμοποιούσαν κόκκινο στυλό όταν σημείωναν στα βιβλία τους τα ελλείμματα και μαύρο όταν είχαν πλεόνασμα.

Επειδή κατά τη διάρκεια εκείνης της ημέρας, όλοι χρησιμοποιούσαν το μαύρο στυλό λόγω του αυξημένου τζίρου, η συγκεκριμένη Παρασκευή πήρε αυτό το όνομα.

Σήμερα, η τεράστια αυτή μέρα εκπτώσεων, έχει μετατραπεί σε ένα παγκόσμιο φαινόμενο.

Σε παλιότερη ενημέρωσή της η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος έχει αναφερθεί στους πέντε κανόνες που διασφαλίζουν ότι οι καταναλωτές δεν θα πέσουν θύματα «προσφορών». Αυτοί οι κανόνες είναι οι εξής:

Να κάνουν έρευνα αγοράς και να ελέγχουν όχι μόνο την τιμή (αρχική και νέα) αλλά και την ποιότητα των προϊόντων. Επίσης, να αναζητούν στο διαδίκτυο την τιμή του προϊόντος που πρόκειται να επιλέξουν, βάσει κωδικού ή αριθμού μοντέλου, ώστε να είναι βέβαιοι ότι η τιμή που έχουν εντοπίσει είναι η πιο συμφέρουσα.

Να οριοθετήσουν τις ανάγκες τους και να προγραμματίσουν με λίστα τις αγορές που πρόκειται να κάνουν, οι οποίες θα συμβαδίζουν με τον προσωπικό ή οικογενειακό τους προϋπολογισμό, αποφεύγοντας αλόγιστες δαπάνες.

Να ενημερωθούν για τις λεπτομέρειες και τους όρους της συναλλαγής τους όταν αγοράζουν προϊόντα με δόσεις. Ιδίως για αγορές με πιστωτική κάρτα, να είναι πάντα ενημερωμένοι για τους όρους και τις προϋποθέσεις της συγκεκριμένης αγοράς.

Τα προϊόντα πρέπει να φέρουν την αρχική τιμή και την τιμή προσφοράς (όχι το ποσοστό έκπτωσης). Προσοχή! Στις προσφορές συχνά αναγράφεται ότι δεν γίνονται αλλαγές, γι’ αυτό εάν μετανιώσετε, δεν έχετε τη δυνατότητα αλλαγής.

Να ζητάνε πάντα την απόδειξη για τα προϊόντα που έχουν αγοράσει. Σε περίπτωση που το προϊόν είναι ελαττωματικό και θελήσουν να το επιστρέψουν ή να το αλλάξουν, η επίδειξη της απόδειξης είναι απαραίτητη.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.