Αρχική Ελλάδα Σάλος με το σεξιστικό συνέδριο για τη «γονιμότητα» – Η Σακελλαροπούλου απέσυρε...

Σάλος με το σεξιστικό συνέδριο για τη «γονιμότητα» – Η Σακελλαροπούλου απέσυρε την αιγίδα της

Μετά τον σάλο και τα αρνητικά σχόλια για σεξισμό που προκάλεσε προωθητικό βίντεο για επικείμενο συνέδριο για τη γονιμότητα που θα διεξαχθεί στα Γιάννενα με πλήθος ομιλητών η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου απέσυρε την αιγίδα της από το το «1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας: Όρια και Επιλογές.

 

Νωρίτερα, είχε ανακοινωθεί ότι και η ΕΡΤ και το ΑΠΕ αποσύρονται από χορηγοί επικοινωνίας.

Συγκεκριμένα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου αποσύρει την αιγίδα της από το «1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας: Όρια και Επιλογές» που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στα Ιωάννινα 2-4 Ιουλίου 2021.

Με ανάρτησή του στο Twitter ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θεόδωρος Λιβάνιος επισημαίνει ότι το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση είναι αδιαπραγμάτευτο και ανακοινώνει ότι η ΕΡΤ και το ΑΠΕ-ΜΠΕ αποσύρονται από χορηγοί επικοινωνίας του πρώτου συνεδρίου γονιμότητας και αναπαραγωγικής αυτονομίας, που πρόκειται να γίνει στα Ιωάννινα, 2 με 4 Ιουλίου.

Συγκεκριμένα στην ανάρτησή του ο κ. Λιβάνιος αναφέρει: «Το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση είναι αδιαπραγμάτευτο. Οτιδήποτε θίγει την προσωπικότητα της γυναίκας και περιορίζει τον ρόλο της είναι αναχρονιστικό και απαράδεκτο. Η ΕΡΤ και το ΑΠΕ αποσύρονται από χορηγοί επικοινωνίας του πρώτου συνεδρίου γονιμότητας και αναπαραγωγικής αυτονομίας».

Στο διαδίκτυο τις τελευταίες ώρες έχει δημιουργηθεί κύμα αντιδράσεων μετά την παρουσίαση του προωθητικού βίντεο, το οποίο και αποσύρθηκε από τα social media.

Μεταξύ των επικρίσεων στο διαδίκτυο, και αυτή της δημοφιλούς τραγουδίστριας Καίτης Γαρμπής, στην οποία πριν από λίγο καιρό είχε ζητηθεί να απευθύνει πρόσκληση για το συνέδριο. Η κα Γαρμπή εμφανίστηκε εξοργισμένη με το προωθητικό βίντεο, και ανακοίνωσε ότι αποσύρει την στήριξή της.

Τι απαντά μετά τον σάλο η Οργανωτική Επιτροπή του συνεδρίου για τη γονιμότητα

«Με μεγάλη έκπληξη διαπιστώσαμε ότι παρερμηνεύεται η επιδίωξη μας να περάσει στην κοινωνία μας ένα σημαντικό μήνυμα. Ένα τηλεοπτικό σποτάκι που ήθελε να τονίσει τα προβλήματα αναπαραγωγικής φύσης, που συσσωρεύονται στην τετάρτη δεκαετία της γυναίκας, στοχοποιήθηκε αρνητικά ενώ δεν επικοινωνήθηκε η ουσία ενός σημαντικού ιατρικού συνεδρίου, με συμμετοχή και άλλων κοινωνικών φορέων», υποστηρίζει η Οργανωτική Επιτροπή του συνεδρίου που δημιούργησε σάλο και έφερε και την απόσυρση της αιγίδας της ΠΤΔ.

Από την πλευρά μας ως ιατροί, σημειώνεται στην ανακοίνωση, «που καθημερινά αγωνιζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της υπογονιμότητας και ιδιαίτερα αυτής που σχετίζεται με την αύξηση της ηλικίας κυρίως της γυναίκας, επιθυμούσαμε να ενημερώσουμε την κοινωνία για τα όρια της αναπαραγωγικής ικανότητας της γυναίκας, που ίσως επιθυμήσει κάποια στιγμή στη ζωή της να γίνει μητέρα.
Σήμερα υπάρχει γενικώς, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, περιορισμένη γνώση στον γενικό πληθυσμό (γυναίκες και άνδρες) σχετικά με την μείωση της ικανότητας για τεκνοποίηση, η οποία οφείλεται στην ηλικία. Τα επιστημονικά δεδομένα είναι σαφή και αυτά οφείλουμε ως ιατροί να παρουσιάσουμε στην κοινωνία. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση για προσβολή της αξιοπρέπειας και των κατακτήσεων των γυναικών, τις οποίες σεβόμαστε και για τις οποίες αγωνιζόμαστε καθημερινά ως αναπαραγωγικοί ιατροί.
Η γνώση των θεμάτων του συνεδρίου θα βοηθήσει τις ίδιες τις γυναίκες να απελευθερωθούν από τα καταπιεστικά στερεότυπα μιας κοινωνίας, που τις θέλει με συγκεκριμένους ρόλους και θα τους προσφέρει τις δυνατότητες να επιλέξουν οι ίδιες την αναπαραγωγική τους αυτονομία.
Η Οργανωτική Επιτροπή
– K. Ζηκόπουλος Καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
– Ν. Νικολέττος Καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας Πανεπιστημίου Θράκης
– Κ. Νταφόπουλος Καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
– K. Πάντος Δρ Γυναικολόγος, επιστημ. Δ/ντής Ιδ. Κλινικής ΓΕΝΕΣΙΣ Αθηνών ΑΕ & Γεν. Γραμματέας ΕΕΑΙ»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.