Αρχική Πολιτική Σαρακιώτης προς την Κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας: «Μεθοδεύσατε τον παροπλισμό...

Σαρακιώτης προς την Κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας: «Μεθοδεύσατε τον παροπλισμό των ερευνητικών κέντρων χάριν επιχειρηματικών συμφερόντων»

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Υγείας και Ανάπτυξης κατέθεσε ο Βουλευτής Φθιώτιδας ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία Γιάννης Σαρακιώτης, αναφορικά με τις ανορθολογικές και αντιεπιστημονικές κυβερνητικές αποφάσεις στη μάχη κατά της πανδημίας του κορονοϊού. Η ερώτηση, την οποία προσυπέγραψαν ακόμη 43 Βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θέτει επί τάπητος το ζήτημα του ουσιαστικού παραγκωνισμού των ερευνητικών κέντρων στη μάχη της ανίχνευσης κρουσμάτων.

Όπως τονίζεται εντός της ερώτησης: «Η καταγραφή των εργαστηρίων, τα οποία είναι σε θέση να συνδράμουν στην προσπάθεια διενέργειας διαγνωστικών ελέγχων για την πανδημία του κορονοϊού, δεν έχει υλοποιηθεί με ευθύνη των Υπουργείων, με αποτέλεσμα να χαράσσεται η όποια κυβερνητική στρατηγική δίχως ορθολογισμό και όπως φαίνεται, δίχως η πολιτική ηγεσία να ενδιαφέρεται να πληροφορηθεί τα διατιθέμενα μέσα. Η Κυβέρνηση προβαίνει σε αποκλειστικά επικοινωνιακές κινήσεις, όπως η προμήθεια υψηλού κόστους μηχανημάτων, τα οποία άλλοτε παραμένουν πλήρως ανενεργά και άλλοτε υπολειτουργούν λόγω ελλείψεως εξειδικευμένου προσωπικού (βλ. τεχνολόγοι, βιολόγοι και ιατροί)».

Απόρροια αυτής της κατάστασης είναι να οδηγούνται χιλιάδες συμπολίτες μας σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, τη στιγμή που τα ερευνητικά κέντρα έχουν αναπτύξει δικά τους διαγνωστικά πρωτόκολλα και είχαν λάβει τα συγχαρητήρια και τις ευχαριστίες για το έργο τους από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας (20 Μαρτίου), αλλά και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό (14 Απριλίου). Έτσι, οι επικεφαλής φορέων και οι ακαδημαϊκοί υπεύθυνοι των ιατρικών σχολών της χώρας, όπως οι ίδιοι μαρτυρούν, έχουν μείνει να αναρωτιούνται «αν περισσεύουν» και «γιατί δε ζητείται η συνδρομή τους, εφόσον απαιτείται η διενέργεια μεγάλου αριθμού τεστ». Ο κ. Σαρακιώτης επισημαίνει εντός της κοινοβουλευτικής ερώτησής του ότι οι συμβάσεις ακόμη και με το Ινστιτούτο Παστέρ δεν έχουν ανανεωθεί από τις αρχές Ιουλίου και το επιστημονικό προσωπικό του έχει σταματήσει να παραλαμβάνει δείγματα.

Όπως επίσης σημειώνεται: «Η αδρανοποίηση των επιστημονικών φορέων της χώρας έχει ως αποτέλεσμα το υψηλό οικονομικό κόστος για το Δημόσιο, καθόσον αχρείαστα μεγάλο μέρος των ελέγχων μεταφέρεται στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με υψηλότατες χρεώσεις, με ανάλογη επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων και των πολιτών». Όλα αυτά, μάλιστα, τη στιγμή που το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών προσπαθεί να βρει λύσεις για την ελαχιστοποίηση της επιβάρυνσης των κρατικών προϋπολογισμών. Τα αρμόδια Υπουργεία καλούνται να απαντήσουν για το βαθμό συστράτευσης των δημοσίων επιστημονικών φορέων στη μάχη κατά της πανδημίας, καθώς και για τους λόγους που αυτή καταγγέλλεται ότι είναι από μερική έως μηδαμινή.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς

Υγείας

Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Θέμα: «Διαγνωστικοί έλεγχοι για την πανδημία του κορονοϊού»

Η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης έχει πάψει το τελευταίο χρονικό διάστημα να ερμηνεύεται κατά τρόπο λογικό και επιστημονικό, με τις αποφάσεις και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης να κρίνονται αποσπασματικές και άνευ συγκεκριμένου στρατηγικού ειρμού. Παρά το παγκοίνως αναγνωρισμένο γεγονός ότι η επιστημονική κοινότητα της χώρας έχει πράξει το καθήκον της και παρά την ήδη κεκτημένη εμπειρία, η οργάνωση σε επίπεδο πολιτικής διαχείρισης παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.

Η καταγραφή των εργαστηρίων, τα οποία είναι σε θέση να συνδράμουν στην προσπάθεια διενέργειας διαγνωστικών ελέγχων για την πανδημία του κορονοϊού, δεν έχει υλοποιηθεί με ευθύνη των Υπουργείων, με αποτέλεσμα να χαράσσεται η όποια κυβερνητική στρατηγική δίχως ορθολογισμό και όπως φαίνεται, δίχως η πολιτική ηγεσία να ενδιαφέρεται να πληροφορηθεί τα διατιθέμενα μέσα. Η Κυβέρνηση προβαίνει σε αποκλειστικά επικοινωνιακές κινήσεις, όπως η προμήθεια υψηλού κόστους μηχανημάτων, τα οποία άλλοτε παραμένουν πλήρως ανενεργά και άλλοτε υπολειτουργούν λόγω ελλείψεως εξειδικευμένου προσωπικού (βλ. τεχνολόγοι, βιολόγοι και ιατροί).

Τα συναρμόδια Υπουργεία, αντί να προωθήσουν λύσεις είτε στελεχώνοντας επαρκώς τα προκείμενα τμήματα είτε διοχετεύοντας ελέγχους προς τα ερευνητικά κέντρα, που μάλιστα έχουν αναπτύξει ίδια διαγνωστικά πρωτόκολλα, παραπέμπουν κατ’ ουσία τους πολίτες σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Η εν λόγω τακτική έχει δημιουργήσει εύλογες απορίες, αποτυπωμένες και σε σχετικά δημοσιεύματα,[1] στο πλαίσιο των οποίων ο Καθηγητής του Ε.Κ.Π.Α. κ. Βασίλης Γοργούλης είχε αναρωτηθεί: «Περισσεύουμε; Δεν χρειάζεται η χώρα τις υπηρεσίες μας;», ενώ ο Διευθυντής στο Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης κ. Κώστας Σταματόπουλος είχε τονίσει: «Το κρίσιμο θέμα είναι η διενέργεια μεγάλου αριθμού τεστ, την οποία τα ερευνητικά κέντρα της χώρας είναι πανέτοιμα να συνδράμουν. Μόνο οι εκτενείς και ταυτόχρονα στοχευμένοι έλεγχοι θα επιτρέψουν τη σαφή αποτύπωση της πραγματικότητας, απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη των κατάλληλων μέτρων που θα περιορίσουν την εξάπλωση του ιού».

Παράλληλα, σύμφωνα με την Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ κα Φωτεινή Στυλιανοπούλου, το Ινστιτούτο εξασφάλισε στην αρχή της πανδημίας τα αναγκαία κονδύλια για να προχωρήσει σε ελέγχους. Όμως, στις αρχές Ιουλίου, αναγκάστηκε να τους αναστείλει εν απουσία νέας σύμβασης και επαρκών κονδυλίων. Όπως αναφέρει η κα Στυλιανοπούλου: «Συνεχίσαμε την εξέταση των δειγμάτων που έρχονταν σε εμάς διαθέτοντας τα απαραίτητα κονδύλια από το αποθεματικό μας και κάνοντας παράλληλα πιεστικά διαβήματα στον ΕΟΔΥ για την υπογραφή νέων συμβάσεων, ώστε να καλύπτονται οι διενεργούμενες εξετάσεις. Τα διαβήματα έπεσαν στο κενό και από τις αρχές Ιουλίου, μη υπάρχουσας νέας σύμβασης, σταματήσαμε να παραλαμβάνουμε δείγματα του ΕΟΔΥ».

Η αδρανοποίηση των ως άνω και λοιπών επιστημονικών φορέων έχει ως αποτέλεσμα και το υψηλό οικονομικό κόστος για το Δημόσιο, καθόσον αχρείαστα μεγάλο μέρος των ελέγχων μεταφέρεται στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με υψηλότατες χρεώσεις, με ανάλογη επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων και των πολιτών. Είναι αυτονόητο ότι δεν υπάρχει η πολυτέλεια εγκατάλειψης του επιστημονικού προσωπικού των ερευνητικών κέντρων, καθώς και των διατιθέμενων μέσων και ως εκ τούτου, η «υπο-αξιοποίησή» τους θεωρείται δυσερμήνευτη, ιδιαιτέρως σε μια περίοδο κατά την οποία το σύνολο – τουλάχιστον των ευρωπαϊκών – κρατών διαγκωνίζονται για τη μείωση της έξωθεν εξάρτησης των δημοσίων τομέων τους.

Μάλιστα, η επάρκεια των ερευνητικών κέντρων είχε αναγνωρισθεί από τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης στις 14 Απριλίου 2020, που είχε πραγματοποιηθεί με τους επικεφαλής αυτών, ενώ είχαν προηγηθεί στις 20 Μαρτίου τα συγχαρητήρια και οι ευχαριστίες της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας. Πριν τεθούν στο περιθώριο, ο κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει για τους εν λόγω φορείς: «Είναι πάρα πολύ σημαντικό για εμάς να έχουμε ένα τέτοιο πρόγραμμα, το οποίο εμπλέκει και τις δυνάμεις δέκα μεγάλων ιδρυμάτων της χώρας μας […] Θα ήθελα και πάλι να σας ευχαριστήσω, όλες και όλους, για τις ενδιαφέρουσες και καινοτόμες ιδέες που καταθέσατε στο δημόσιο διάλογο […] Να σας πω, πόσο περιμένουμε όλοι με μεγάλη προσδοκία τα αποτελέσματα της ερευνητικής σας δουλειάς και να σας συγχαρώ και πάλι για ό,τι έχετε κάνει». Έκτοτε η «ερευνητική δουλειά» των Ελλήνων επιστημόνων προχώρησε, αλλά δε βρήκε κανένα πρακτικό αντίκρισμα, τουλάχιστον στο μέτρο των κατεχόμενων από τα ίδια δυνατοτήτων.

Επειδή μόνο οι εκτενείς και ταυτόχρονα στοχευμένοι έλεγχοι θα επιτρέψουν τη σαφή αποτύπωση της πραγματικότητας και θα καταστήσουν εφικτή την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Επειδή τα ερευνητικά κέντρα ανά την επικράτεια διαθέτουν αναγνωρισμένες δυνατότητες (υπερδεκαπλασιασμένες εν σχέσει με την αρχή της πανδημίας) και είναι στελεχωμένα με υψηλής επάρκειας επιστημονικό προσωπικό, που μπορεί να συνδράμει στην έγκαιρη ανίχνευση του ιού.

Επειδή αποτελεί ύψιστο διακύβευμα η χρηστή και διαφανής διαχείριση των δημοσίων οικονομικών εν μέσω της υγειονομικής κρίσης.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1 Από ποιους φορείς εφαρμόζεται το πρωτόκολλο, το οποίο έχει αναπτυχθεί από ερευνητικά κέντρα;

  1. Ποιος είναι ο εξυπηρετούμενος αριθμός δειγμάτων καθημερινά από τα ερευνητικά κέντρα και ποια είναι τα περιθώρια ανάληψης εκ μέρους τους επιπλέον ελέγχων;
  2. Ποιες είναι οι δυνατότητες των ερευνητικών κέντρων και πως αυτές αξιοποιούνται από το Ελληνικό Δημόσιο;
  3. Ποιες είναι οι υπογραφείσες συμβάσεις του ΕΟΔΥ με ερευνητικά κέντρα;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Σαρακιώτης Ιωάννης

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αλεξιάδης Τρύφων

Αμανατίδης Ιωάννης

Αναγνωστοπούλου Σία

Αυγέρη Δώρα

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γκαρά Αναστασία

Γκιόλας Ιωάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Καλαματιανός Διονύσιος

Καρασαρλίδου Φρόσω

Κασιμάτη Νίνα

Κατρούγκαλος Γεώργιος

Λάππας Σπύρος

Μάλαμα Κυριακή

Μάρκου Κώστας

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μιχαηλίδης Ανδρέας

Μουζάλας Ιωάννης

Μπαλάφας Ιωάννης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Παπαδόπουλος Σάκης

Παπαηλιού Γεώργιος

Παπαχριστόπουλος Θανάσης

Παππάς Νικόλαος

Πούλου Παναγιού

Ραγκούσης Ιωάννης

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σκουρολιάκος Παναγιώτης

Σκούφα Μπέττυ

Τζούφη Μερόπη

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νικόλαος

Φωτίου Θεανώ

Χαρίτου Δημήτριος

Χαρίτσης Αλέξιος

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος

[1] https://rb.gy/ewygjd

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.