Αρχική Πολιτική Σαρακιώτης προς Υπ.Ανάπτυξης: Με τη μείωση των αμοιβών των μεταδιδακτόρων θα ανακοπεί...

Σαρακιώτης προς Υπ.Ανάπτυξης: Με τη μείωση των αμοιβών των μεταδιδακτόρων θα ανακοπεί το “brain-drain”;

Κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη κατέθεσε ο Βουλευτής Φθιώτιδας ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με αρμοδιότητα την Έρευνα & Τεχνολογία, Γιάννης Σαρακιώτης με αφορμή την κυβερνητική απόφαση για μείωση των αμοιβών των μεταδιδακτορικών ερευνητών, που υλοποιούν ερευνητικά έργα σε Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα χρηματοδοτούμενα από τον κρατικό προϋπολογισμό (ΕΣΠΑ, ΕΛΙΔΕΚ, ΠΔΕ).

Όπως τονίζει ο κ. Σαρακιώτης στην ερώτησή του, την οποία προσυπογράφουν ακόμη 37 Βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, το χαμηλό ύψος των αμοιβών των υψηλής ειδίκευσης επιστημόνων έχει αποτελέσει ένα βασικό αίτιο της φυγής τους στο εξωτερικό και της δραματικής αύξησης του λεγόμενου braindrain. Ο Βουλευτής Φθιώτιδας αναφέρεται χαρακτηριστικά σε πρόσφατη μελέτη, σύμφωνα με την οποία «ο συνολικός αριθμός των ατόμων που έφυγαν στο εξωτερικό έφθασε στις 500.000, δηλαδή το 4,6% του συνολικού πληθυσμού με το 51,4% να αντιστοιχούν στην ηλικιακή κατηγορία 25-44, και στο 70%, σε απόφοιτους ανώτατης εκπαίδευσης», ενώ στη συνέχεια παραπέμπει και σε άλλη δημοσίευση, η οποία εκτιμά το κόστος του “brain drain” στα 15,3 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τους ερωτώντες Βουλευτές είναι αδιανόητο την ίδια στιγμή που θα έπρεπε να καταβάλλεται μια εθνική προσπάθεια επαναπατρισμού του επιστημονικού δυναμικού της χώρας, η Κυβέρνηση της Ν.Δ. να υπονομεύει με τις αποφάσεις της κάθε τέτοια προοπτική. Γι’ αυτό το λόγο, ζητήθηκε από τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων να δώσει άμεσες και πειστικές απαντήσεις στα παρακάτω κρίσιμα ερωτήματα:

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να θεραπεύσει τις συνέπειες της λήψης της ως άνω αναφερόμενης απόφασης περί μειώσεως των μηνιαίων απολαβών των υφισταμένων συμβάσεων των μεταδιδακτορικών ερευνητών;
  2. Ποιες πολιτικές προτίθεται να σχεδιάσει και να εφαρμόσει το ερωτώμενο Υπουργείο και η Κυβέρνηση προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι συνέπειες της πανδημίας δε θα επιδράσουν αρνητικά στην εργασιακή ασφάλεια του ερευνητικού δυναμικού της χώρας και ποιος θεωρεί ότι είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος αποζημίωσής του;

 

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ:

Αθήνα,17 Φεβρουαρίου 2021

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς
Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων
Θέμα: «Μείωση των αμοιβών των Μεταδιδακτορικών ερευνητών»

Είναι γνωστό ότι μία από τις αιτίες διαρροής ανθρωπίνου δυναμικού υψηλής κατάρτισης και προσόντων προς χώρες του εξωτερικού αποτελεί το ύψος των αμοιβών. Πρόσφατη μελέτη, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ο συνολικός αριθμός των ατόμων που έφυγαν στο εξωτερικό έφθασε στις 500.000, δηλαδή το 4,6% του συνολικού πληθυσμού με το 51,4% να αντιστοιχούν στην ηλικιακή κατηγορία 25-44, και στο 70%, σε απόφοιτους ανώτατης εκπαίδευσης, ενώ σε άλλη δημοσίευση αναφέρεται ότι το κόστος του brain drain για τη χώρα μας εκτιμήθηκε στα 15,3 δισ. ευρώ. Πρόσφατα στο πλαίσιο έκθεσης του Ο.Ο.Σ.Α. με τίτλο: “OECD Science, Technology and Innovation Outlook 2021: Times of Crisis and Opportunity” ανάμεσα σε άλλα αναφέρεται ότι «η πανδημία αναμένεται να χειροτερεύσει τα πράγματα, περισσότεροι από τους μισούς ερευνητές που μετέχουν σε γρήγορη έρευνα, αναμένουν ότι η κρίση θα επιδράσει αρνητικά τόσο στην εργασιακή ασφάλεια τους όσο και στις ευκαιρίες καριέρας»

Στον αντίποδα αυτών των διαπιστώσεων αλλά και της πανθομολογούμενης αναγκαιότητας της στήριξης του ερευνητικού τομέα, στου οποίου τα επιτεύγματα, όπως αποδεικνύεται σήμερα, εξαρτάται η ικανότητα ανάσχεσης των εμφανιζόμενων κρίσεων, το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων αποφάσισε προ λίγων μηνών τη μείωση των αμοιβών μεταδιδακτορικών ερευνητών (ΜΔ) που υλοποιούν ερευνητικά έργα σε Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα, τα οποία χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό (ΕΣΠΑ, ΕΛΙΔΕΚ, ΠΔΕ). Η εν λόγω ενέργεια αντιστρατεύεται τόσο το ισχύον ρυθμιστικό πλαίσιο, όπου στα παραπάνω έργα από 1.10.2020 εφαρμόζονται οι διατάξεις του ενιαίου μισθολογίου των OECD (2021), OECD Science, Technology and Innovation Outlook 2021: Times of Crisis and Opportunity, OECD Publishing, Paris, Highlights, p. 11, https://doi.org/10.1787/75f79015-en. δημοσίων υπαλλήλων (Ν. 4354/2015), καθώς και σχετική απόφαση για την χωρίς πλαφόν αύξηση των αμοιβών συμβασιούχων από ιδιωτικές πηγές.
Επειδή, η εθνική προσπάθεια επαναπατρισμού του πιο πολύτιμου περιουσιακού της χώρας, δηλ. του υψηλά καταρτισμένου ανθρωπίνου δυναμικού δεν πρέπει να υπονομεύεται από αποφάσεις της Πολιτείας.Επειδή, είναι χρήσιμο να λαμβάνονται υπ’ όψιν τεκμηριωμένες επιστημονικές και ορθολογικές παραδοχές διεθνών οργανισμών, που αποσκοπούν στην ενίσχυση του τομέα της έρευνας και της ανάπτυξης.
Επειδή, είναι δέον οι πολιτικές έρευνας και ανάπτυξης να επενδύσουν στην ικανοποιητική αποζημίωση του ερευνητικού δυναμικού, όπως άλλωστε έγινε στο παρελθόν με την εκ μέρους των μεταδιδακτορικών ερευνητών, εργαζομένων στο πλαίσιο σύμβασης εργασίας ιδιωτικού δικαίου, ορισμένου χρόνου, λήψη μηνιαίου μισθού που ορίζεται στο 90% του αντίστοιχου μηνιαίου μισθού που λαμβάνουν οι ερευνητές Γ΄ βαθμίδας.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να θεραπεύσει τις συνέπειες της λήψης της ως άνω αναφερόμενης απόφασης περί μειώσεως των μηνιαίων απολαβών των υφισταμένων συμβάσεων των μεταδιδακτορικών ερευνητών;
2. Ποιες πολιτικές προτίθεται να σχεδιάσει και να εφαρμόσει το ερωτώμενο Υπουργείο και η Κυβέρνηση προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι συνέπειες της πανδημίας δε θα επιδράσουν αρνητικά στην εργασιακή ασφάλεια του ερευνητικού δυναμικού της χώρας και ποιος θεωρεί ότι είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος αποζημίωσής του;

Οι ερωτώντες Βουλευτές
Σαρακιώτης Ιωάννης
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αλεξιάδης Τρύφων
Αναγνωστοπούλου Σία
Αυγέρη Δώρα
Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Γκαρά Αναστασία
Γκιόλας Ιωάννης
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Θραψανιώτης Μανόλης
Καρασαρλίδου Φρόσω
Κασιμάτη Νίνα
Καφαντάρη Χαρά
Λάππας Σπυρίδων
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Μάρκου Κώστας
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μουζάλας Ιωάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μπουρνούς Ιωάννης
Μωραΐτης Θάνος
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Παππάς Νικόλαος
Πέρκα Θεοπίστη
Πούλου Παναγιού
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Σκούφα Μπέττυ
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τζούφη Μερόπη
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νικόλαος
Φωτίου Θεανώ
Χατζηγιαννάκης Μίλτος
Χρηστίδου Ραλλία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.