Τρίτη, 25 Μαρτίου, 2025

Σεισμός στην Άγκυρα προκαλεί πανικό (εικόνες)

Πανικό προκάλεσε στην Τουρκία σεισμός 3,5 Ρίχτερ με εστιακό βάθος 11.48 χλμ. Που σημειώθηκε στην Άγκυρα στις 13.20 ώρα Τουρκίας (12.20 ώρα Κύπρου) προκαλώντας πανικό στους κατοίκους της πόλης, μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε η Προεδρία Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης (AFAD), το επίκεντρο του σεισμού ήταν η συνοικία Yenimahalle της Άγκυρας. Aναφορές στα social media σημειώνουν ότι το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται κοντά σε ένα νοσοκομείο. Ο σεισμός έγινε επίσης αισθητός στις πόλειςTunceli, Elazig, Mus, Bingol, Erzincan και Malatya.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Άννα Ανδρέου, μιλώντας σε ζωντανή μετάδοση στο CNN TURK, ο σεισμολόγος, Σουκρού Ερσόι είπε ότι «ο σεισμός των 3,5 Ρίχτερ δεν είναι μεγάλος σεισμός, δεν είναι καταστροφικός, γίνεται μόνο αισθητός. Όταν υπάρχει χαλαρό έδαφος κάτω από την κατασκευή, γίνεται αισθητός ο σεισμός για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, και η περιοχή της Άγκυρας είναι ένα τέτοιο μέρος. Δεν υπάρχουν ενεργά ρήγματα στην Άγκυρα και τα περίχωρά της».

Ο Τούρκος σεισμολόγος είπε πως «εάν παραβιαστεί η στατική κατάσταση του κτιρίου, μπορεί να καταρρεύσει από μόνο του και δεν είναι σωστό να θεωρηθεί υπεύθυνος ο σεισμός για αυτό. Η ζημιά ξεκινά μετά το επίπεδο 5. Κανονικά ακόμη και αυτό δεν είναι αλήθεια. Ακόμα κι αν το σπίτι σου έχει καταστραφεί στον μεγαλύτερο σεισμό, το σημαντικό είναι να βγεις ζωντανός από αυτό. Αν καταρρεύσει, σημαίνει ότι υπήρξε λάθος στο σχέδιό σας».

 

«Ο κίνδυνος στην Μεσόγειο δεν έχει εκλείψει»

Ο Τούρκος σεισμολόγος είπε ότι η περιοχή τουΜάρμαρα είναι μια σημαντική περιοχή. «Μπορεί να υπάρξουν γεγονότα που θα μας κάνουν να ζήσουμε μια κατάσταση παρόμοια με εκείνη στα ελληνικά νησιά. Ούτε εκεί ο κίνδυνος έχει ξεπεραστεί. Αυτοί οι σεισμοί δεν έχουν τελειώσει ακόμα. Ακόμα και σήμερα σημειώθηκε σεισμός έως και 5 Ρίχτερ. Υπάρχουν μικροί κώνοι κάτω από τη θάλασσα. Ο κίνδυνος δεν έχει τελειώσει ακόμα και μπορεί να συνεχιστεί έτσι. Μπορεί επίσης να εμφανιστούν ηφαιστειακές δραστηριότητες».

Ωστόσο ο Τούρκος σεισμολόγος είπε ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ Άγκυρας και Κωνσταντινούπολης. «Το κεντρικό τμήμα της Κωνσταντινούπολης και το βόρειο τμήμα του Κεράτιου Κόλπου αποτελούνται από συμπαγείς βράχους. Αλλά κακά κτίρια που δεν συμμορφώνονται με τους κανονισμούς θα δώσουν άσχημα αποτελέσματα», ανέφερε.

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ