Αρχική Ελλάδα H Λαμία έχασε ένα φίλο… Πέθανε ο Αντώνης Παπαδόπουλος, Σκηνοθέτης και Καθηγητής...

H Λαμία έχασε ένα φίλο… Πέθανε ο Αντώνης Παπαδόπουλος, Σκηνοθέτης και Καθηγητής του Κινηματογραφικού Εργαστηρίου του ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης

Έφυγε από κοντά μας την Πέμπτη 26/3 το βράδυ, μετά από σκληρή και σχετικά μικρή σε διάρκεια μάχη με τον καρκίνο, ο σκηνοθέτης Αντώνης Παπαδόπουλος, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και καθηγητής στο Κινηματογραφικό Εργαστήρι του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ρούμελης στη Λαμία.

Αγάπησε τη Λαμία από την πρώτη ημέρα που ήρθε και για το διάστημα που ήταν εδώ, ως επικεφαλής του κινηματογραφικού εργαστηρίου, δούλεψε ακούραστα, με πάθος σε μια προσπάθεια να καθιερώσει την κινηματογραφική εκπαίδευση στην πόλη μας.  Κάτι που το πίστευε πολύ αλλά δυστυχώς δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει το έργο του.

Το πάθος του για τον κινηματογράφο ήταν ξεχωριστό, όπως και για τη διδασκαλία.  Οραματιστής και αθεράπευτα αισιόδοξος, δούλευε ακούραστα και πάντα τα μάτια του έλαμπαν όπως ενός μικρού παιδιού όταν άκουγε μια ωραία ιδέα για σενάριο!

Η προσφορά του στον ελληνικό κινηματογράφο, το γεγονός ότι έβαλε μια μικρή πόλη του Βορρά, όπως είναι η Δράμα, στον παγκόσμιο Φεστιβαλικό χάρτη, η στήριξή του στους νέους δημιουργούς και το έργο του στην ανάδειξη της ελληνικής ταινίας μικρού μήκους αποτελούν σπάνια παρακαταθήκη για όλους μας.

Κι όσο κι αν μας λείπει, η “παρουσία” του θα είναι πάντα αισθητή σε κάθε γωνιά της Δράμας που αγάπησε, σε κάθε βλέμμα των μαθητών που ενέπνευσε…

Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων του Κινηματογραφικού Εργαστηρίου του ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης

Η ανακοίνωση του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας:

Χθες βράδυ, το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας έχασε τον καλλιτεχνικό διευθυντή του και η ταινία μικρού μήκους τον μεγάλο υποστηρικτή της.

Ο Αντώνης Παπαδόπουλος, που μετρούσε τριάντα χρόνια στο τιμόνι του Φεστιβάλ Δράμας, υπέκυψε χθες στον Ερυθρό Σταυρό, μετά από γενναία μάχη με τον καρκίνο που διήρκησε περισσότερο από έναν χρόνο. Ήταν 64 ετών.

Ταγμένος στην μικρού μήκους ταινία μέχρι τέλους, ο σκηνοθέτης Αντώνης Παπαδόπουλος, εκτόξευσε διεθνώς το κρατικό Φεστιβάλ για την μικρού μήκους ταινία, υπογραμμίζοντας με έργα και λόγια την σημασία του είδους, και επινοώντας συνεχώς τρόπους να το φέρνει στο προσκήνιο.

Ο Αντώνης Παπαδόπουλος γεννήθηκε το 1956. Πήρε το πτυχίο του και ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στην Ακαδημία του Κιέβου. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, δίδαξε στη σχολή κινηματογράφου Χατζίκου. Στενή υπήρξε και η συνεργασία του με τη δημόσια τηλεόραση, για την οποία γύρισε αρκετά ντοκιμαντέρ. Η φιλμογραφία του περιλαμβάνει πολλές και βραβευμένες ταινίες τεκμηρίωσης, όπως τη «Γενοκτονία της μνήμης» (2010), και τη μεγάλου μήκους ταινία μυθοπλασίας του «Βαρέα ανθυγιεινά» (2003).

Από το 2003 ήταν μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, ενώ διετέλεσε επίσης μέλος της κριτικής επιτροπής των Κρατικών Βραβείων Ποιότητας Κινηματογράφου του Υπουργείου Πολιτισμού από το 1999 έως το 2009 και από το 2005 έως το 2006 συνεργάστηκε με το ΥΠΠΟΑ ως Ειδικός Σύμβουλος Κινηματογραφίας.

Παρέλαβε ένα περιφερειακό Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους και το έκανε θεσμό, γνωστό και σεβαστό στις πέντε ηπείρους, μετέτρεψε την Δράμα σε μια κινηματογραφούπολη που κάθε Σεπτέμβριο σφύζει από ζωή, κι έδωσε βήμα σε χιλιάδες νέους δημιουργούς, που σε πείσμα των δυσκολιών, συνεχίζουν να συρρέουν στην πόλη της Δράμας με τη χειμαρρώδη ενέργειά τους, εγγράφοντας υποθήκες για το μέλλον.

Κάθε χρόνο, τους υποδεχόταν με θέρμη, με το γνωστό του ζεστό χαμόγελο και τη μεγάλη του αγκαλιά. Αξιοπρεπής και έντιμος, θεωρούσε  με πάθος την ταινία μικρού μήκους αυτόνομο καλλιτεχνικό είδος, όπως ακριβώς και το  διήγημα, και καμάρωνε τα παιδιά των οποίων η καριέρα, στην πορεία εκτοξεύτηκε.

Σεμνά και αθόρυβα, παρέμεινε ο φύλακας άγγελος των “μικρομηκάδων”, διακρίνοντας τη δυναμική και το επίπεδο της μικρού μήκους ταινίας, και υπογραμμίζοντας το συνεργατικό πνεύμα παραγωγής της στα χρόνια της κρίσης, πολύ πριν το ελληνικό σινεμά γίνει της μόδας στο εξωτερικό. Βαθιά καλλιεργημένος και λάτρης της κλασικής μουσικής, πίστευε με πάθος πως η λογοτεχνία μπορεί να αποτελέσει “αιμοδότη” του  κινηματογράφου – γι’ αυτό και εισήγαγε τα “Αίθρια Λογοτεχνικά Μεσημέρια” στο Φεστιβάλ, ενώ απλωσε τη δράση της διοργάνωσης σ’ολόκληρο τον χρόνο μέσω του επιτυχημένου προγράμματος “Το Φεστιβάλ Δράμας Ταξιδεύει”, που έφτασε σε όλον τον κόσμο.

Η κατάσταση της υγείας του δεν του επέτρεψε να ολοκληρώσει τη νέα ταινία μυθοπλασίας του «Άγουρα πορτοκάλια». Δυστυχώς δεν πρόλαβε να ζήσει την μετεγκατάσταση του Φεστιβάλ στην Καπναποθήκη της Οδού Περδίκα, αίτημα και όραμά του ετών, ούτε να δεί την υλοποίηση του οράματός του για λειτουργία Τμήματος Κινηματογραφικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου στην αγαπημένη του Δράμα -κι ας πάλεψε με όλες του τις δυνάμεις και για τα δύο.

Υπήρξε άλλωστε ψυχωμένος μαχητής και στην μεγάλη περιπέτεια υγείας του.

Το Φεστιβάλ και η πόλη της Δράμας εκφράζουν την συμπαράστασή τους στην σύζυγό του Κάλλη και στην κόρη του Ιωάννα, που έδωσαν μαζί του τον μεγάλο αγώνα.

Ως ελάχιστο φόρο τιμής ο Οργανισμός προτίθεται να  ονομάσει την αίθουσα τελετών και εκδηλώσεων του Δημοτικού Ωδείου Δράμας «Αίθουσα Αντώνης Παπαδόπουλος».

Θα τον θυμόμαστε πάντα με ευγνωμοσύνη και αγάπη.

Η ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 30 ΜΑΡΤΙΟΥ, ΣΤΙΣ 12.30, ΣΤΟ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ ΠΑΠΑΓΟΥ.

 

 

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ

1982, Αλμπουμ, 35mm, 10′

1983, Αναμέτρηση, 35mm, 18′

1984, Δράκων, 35mm, 20′, Βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας Φεστιβάλ Molodist Κιέβου 1984

1985, Στο Καστελόριζο, 35mm, 40′, Κρατικό Βραβείο του Υπουργείου Πολιτισμού

1986, Το άσπρο άλογο στο βάθος του ανθρακωρυχείου, ντοκυμαντέρ, 16mm, 34′

1988, Λήμνος η φίλτατη, ντοκυμαντέρ, 16mm, 50′,Βραβείο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 1989,Κρατικό Βραβείο ΥΠΠΟ 1989

1989, Εικαστικές μορφές, σειρά ντοκυμαντέρ για την ΕΡΤ,Δημήτρης Καλαμάρας Κρατικό Βραβείο ΥΠΠΟ 1990

1990, Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, Κρης εποίει, σειρά ντοκυμαντέρ για την ΕΡΤ

2003, Βαρέα & Ανθυγιεινά, ταινία μυθοπλασίας μεγάλου μήκους

2009, Η γενοκτονία της μνήμης, ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.