Αρχική MAG24 TV Πήγαμε στην ημερίδα «Ψηφίδες της Τοπικής Ιστορίας: Η Λαμία στα επαναστατικά και...

Πήγαμε στην ημερίδα «Ψηφίδες της Τοπικής Ιστορίας: Η Λαμία στα επαναστατικά και μετεπαναστατικά χρόνια» (Βίντεο / Φωτογραφίες)

 

Το Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2021, ο Δήμος Λαμιέων και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους – Τμήμα Γ.Α.Κ. Φθιώτιδας σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας, το Σωματείο «Φίλοι Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Σύγχρονης Ιστορίας Ρούμελης», τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Φθιώτιδας και τον Όμιλο Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδας, διογράνωσαν την ημερίδα με θέμα: «Ψηφίδες της Τοπικής Ιστορίας: Η Λαμία στα επαναστατικά και μετεπαναστατικά χρόνια» στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λαμιέων.

Οι ομιλητές κάλυψαν θέματα σχετικά με την Ιστορία της Λαμίας στα επαναστατικά και μετεπαναστατικά χρόνια και ανέδειξαν ψηφίδες της τοπικής μας ιστορίας μέσα από την πλούσια θεματική της ημερίδας.  Απαντήθηκαν ερωτήματα όπως, πώς ήταν η οικονομική, κοινωνική, πολιτική ζωή στην πόλη κατά τη διάρκεια της επανάστασης και τα πρώτα χρόνια του ελεύθερου βίου; Πώς συγκροτήθηκε η δημόσια διοίκηση, η Εκκλησία και η εκπαίδευση;  Ποιος ήταν  ο ρόλος των επαγγελματικών ομάδων; Ποια ήταν η πολιτιστική δραστηριότητα τον 19ο αιώνα; Τι σήμαινε για τη Λαμία να είναι συνοριακή πόλη;

Κάτι το οποίο τόνισαν πολλοί από τους ομιλητές αλλά και τους καλεσμένους που απήυθυναν χαιρετισμό, όπως ο Βουλευτής Φθιώτιδας κ. Θέμης Χειμάρας, ήταν πόσο σημαντική είναι η διατήρηση της ιστορικής μνήμης και η προαγωγή της ιστορικής έρευνας και η τεκμηρίωσή της, όπως χαρακτηριστικά είπε η προϊσταμένη των ΓΑΚ κα Σοφία Βακιρτζηδέλη.  Στον τομέα αυτό, μεγάλη είναι η συμβολή των Γενικών Αρχείων του Κράτους και της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λαμίας, η οποία μάλιστα, όπως τόνισε η προϊσταμένη της κα Ευαγγελία Γκόγια, είναι τόσο οικεία στους Λαμιώτες που την αποκαλούν “δημοτική” βιβλιοθήκη, θεωρώντας την κομμάτι δικό τους.

Δείτε πρώτοι όλες τις τοπικές ειδήσεις του MAG24 στο VIBER

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με το σεμινάριο με θέμα «Ρήγα Βελεστινλή, Χάρτα της Ελλάδος: Η Εποχή, ο Χάρτης, Η Επανάσταση. Αξιοποιώντας αρχειακό και χαρτογραφικό υλικό στην εκπαιδευτική διαδικασία» που αποδείχθηκε ιδιαίτερα ενδιαφέρον, όχι μόνο για τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και για όσους έχουν γενικότερο ενδιαφέρον για τους χάρτες και τα αρχεία και θέλουν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους για τα αρχεία και το αρχειακό χαρτογραφικό υλικό.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από την ημερίδα:

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.