“Λαός χωρίς μνήμη, είναι λαός χωρίς μέλλον”

Αυτό το ρητό που τόσο συχνά ακούμε, ειδικά τα τελευταία χρόνια που η γνώση και μελέτη της ιστορίας αρχίζει και αποκτά σημαντική θέση στη ζωή μας, τονίζει πόσο σημαντικό είναι να διδασκόμαστε από την Ιστορία.  Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τα γεγονότα και να βγάζουμε τα συμπεράσματά μας, με κυριότερο στόχο να αντιμετωπίζουμε το παρόν και να διαμορφώνουμε ένα καλύτερο μέλλον.

Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους είναι ένας φορέας που συμβάλλει ουσιαστικά σε αυτή την κατεύθυνση καθώς σε αυτά φυλάσσεται σημαντικό κομμάτι της ιστορίας μας.

Η προϊσταμένη των ΓΑΚ Φθιώτιδας, Σοφία Βακιρτζηδέλη, μας μίλησε για το πλούσιο αρχειακό υλικό που μπορούμε να βρούμε εκεί και πώς μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε αυτό αλλά και πώς μπορούμε κι εμείς, εφόσον το επιθυμούμε, να παραδώσουμε κάποιο τεκμήριο που έχουμε στην κατοχή μας στα ΓΑΚ και με αυτό τον τρόπο να “βάλουμε κι εμείς το λιθαράκι μας στην διάσωση της τοπικής μας ιστορίας” όπως χαρακτηριστικά μας είπε η Σοφία.

Τα ΓΑΚ Φθιώτιδας είναι ανοιχτά για το κοινό ενώ στα πλαίσια της εξωστρέφειας υλοποιούν δράσεις προκειμένου να γίνει το έργο τους γνωστό σε περισσότερους.  Πολλές είναι και οι δράσεις που υλοποιούν με σχολεία ενώ ετοιμάζουν και πολλές ακόμη για το προσεχές χρονικό διάστημα, αμέσως μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Δείτε στο βίντεο τη Σοφία να μας απαντά σε ερωτήματα όπως ποιές είναι οι πιο πλούσιες και εντυπωσιακές συλλογές, από πότε είναι το πιο παλιό αρχείο στη συλλογή τους, αλλά και να μας δείχνει σημαντικά τεκμήρια όπως το παλαιότερο συμβόλαιο που βρίσκεται στην κατοχή των αρχείων, το πρώτο βιβλίο επισκεπτών του Δημοτικού Θεάτρου με υπογραφές σπουδαίων καλλιτεχνών που πέρασαν από τη Λαμία, πλούσιο αρχείο από εφημερίδες της περιοχής και ένα από τα πιο παλιά μαθητολόγια της περιοχής μας.

Η Σοφία με καταγωγή από Θεσσαλονίκη, ήρθε στη Λαμία πριν 14 χρόνια και μαζί με την οικογένειά της με τα δυο παιδιά της, δεν σκέφτεται να φύγει από την πόλη μας μιας και εδώ έχει τα ΓΑΚ το τρίτο της “παιδί”….

Δείτε πρώτοι όλες τις τοπικές ειδήσεις του MAG24 στο VIBER

Συνέντευξη: Γιώργος Παπασταμούλος
Σκηνοθεσία Ακης Λούκας
email: info@mag24.gr / τηλ 2231043333

 

Το παλιό κτήριο στέγασης των ΓΑΚ στην οδό Δυοβουνιώτου

Δείτε επίσης παλιότερες εκπαιδευτικές δράσεις των ΓΑΚ Φθιώτιδας:

Λαμία: Τα παιδιά “περπατούν στην πόλη τους” και μαθαίνουν διαδραστικά την ιστορία της

 

Λαμία: Αναβιώνουμε την ιστορία μιας οικογένειας μέσα από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.