Αρχική MAG24 TV Σπερχειός: Αυτό είναι το νέο σύστημα που θα ειδοποιεί για κίνδυνο πλημμύρας(ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Σπερχειός: Αυτό είναι το νέο σύστημα που θα ειδοποιεί για κίνδυνο πλημμύρας(ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Στη σιδηροδρομική γέφυρα του Σπερχειού ποταμού, κάτω από το χωριό Φραντζή Λαμίας, έγινε η παρουσίαση του πιλοτικού συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης πλημμυρικών φαινομένων.

Το σύστημα «εγκαινιάσθηκε»  το πρωί της Τετάρτης, 20 Ιανουαρίου 2021 από τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανό και παρουσιάσθηκε από τον Επιστημονικό Υπεύθυνο του έργου Δρ. Γεώργιο Ζάρδα. Παρόντες ο  Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας Αθανάσιος Καρακάντζας, ο Δήμαρχος Λαμιέων Ευθύμιος Καραΐσκος και εκπρόσωποι των αρμοδίων φορέων Δήμου και Περιφέρειας.

Το νέο αυτό καινοτόμο σύστημα λειτουργεί με την πρόγνωση της στάθμης νερού του ποταμού άρα και έγκαιρη πρόβλεψη πλημμυρικών φαινομένων, όπως εξήγησε ο κ.Σπανός που εγκαινίασε το εργαλείο αυτό το οποίο, όπως εξήγησε, θα συμβάλει σημαντικά στην προσπάθεια της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας για την αντιπλημμυρική προστασία. Οι δύο αισθητήρες του συστήματος έχουν τοποθετηθεί στον Φραντζόμυλο και στο Κωσταλέξι. Η επιτυχία του πιλοτικού προγράμματος θα φέρει και την επέκταση του συστήματος σε όλα τα ποτάμια της Στερεάς.

Μετά την παρουσίαση του συστήματος, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός δήλωσε σχετικά: «Παραλαμβάνουμε τα αποτελέσματα μιας δράσης με μεγάλη σημασία και αξία, τόσο για την αντιπλημμυρική διαχείριση του Σπερχειού, όσο και για τον πιλοτικό της χαρακτήρα.

»Μια δράση, που μπορεί να μας οδηγήσει στην επέκταση τέτοιων εφαρμογών σε όλα τα σημαντικά ρέματα της Στερεάς Ελλάδας. Καλωσορίζουμε τις νέες τεχνολογίες και τις θέτουμε στην υπηρεσία των πολιτών για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας».

«Η επιστημονική μας ομάδα, σχεδιάζει, αναπτύσσει, δοκιμάζει και καινοτομεί σε μεθοδολογίες και λύσεις οι οποίες θα προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες στην κοινωνία για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, του ζωικού πληθυσμού και των περιουσιών», τόνισε ο Δρ. Γεώργιος Ζάρδας.

Δείτε πρώτοι τις ειδήσεις του MAG24 στο VIBER

 

Η πρωτοβουλία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας που ξεκίνησε το 2018, σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον Δρα Γεώργιο Ζάρδα (Επιστημονικό Συνεργάτη Πανεπιστημίου Θεσσαλίας) και τα μέλη    Δρα Ελπινίκη Παπαγεωργίου (Αν. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Θεσσαλίας),  Δρα Παναγιώτη Παπάζογλου (Αν. Καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών) και       κ. Κωνσταντίνο Παπαγεωργίου (Επιστήμονα Πληροφορικής), οδήγησε στον σχεδιασμό και τη χρηματοδότηση του εν λόγω πιλοτικού ερευνητικού έργου, το οποίο:

  1. Αξιοποιεί τη σύγχρονη τεχνολογία για την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο της στάθμης του ποταμού.
  2. Αναπτύσσει ειδικούς αλγόριθμους, οι οποίοι συνδυάζουν τις μετρήσεις από τον ποταμό, αλλά και μετεωρολογικά δεδομένα, ώστε να καταστεί δυνατή η πρόβλεψη πλημμυρικών φαινομένων.

Με την έγκριση του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνη Σπανού, το πιλοτικό έργο μπήκε σε φάση υλοποίησης. Πιο συγκεκριμένα, εγκαταστάθηκαν δύο σταθμοί μέτρησης υψηλής τεχνολογίας στα σημεία:

  • Γέφυρα «Φραντζή».
  • Γέφυρα «Κωσταλέξη».

Οι δύο αυτοί σταθμοί λειτουργούν αυτόνομα με μπαταρίες και ηλιακούς συλλέκτες, ενώ μεταδίδουν ασύρματα, σε πραγματικό χρόνο και σε 24ωρη βάση τα δεδομένα για τον ποταμό. Το ειδικό λογισμικό που έχει αναπτυχθεί και εγκατασταθεί, δίνει ζωντανή «εικόνα» για τη στάθμη του ποταμού.

Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να δει σε πραγματικό χρόνο τις ενδείξεις στάθμης νερού και βροχόπτωσης, μέσω της ιστοσελίδας: http://microsensors.gr.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.