Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου, 2023

Σταθερά εδώ και 10 χρόνια η Ελλάδα στην τελευταία θέση της ΕΕ για την ισότητα των φύλων

 

Στην τελευταία θέση του Δείκτη Ισότητας των Φύλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατατάσσεται η Ελλάδα, μία απογοητευτική κατάταξη που παραμένει ίδια από το 2010 με τις ανισότητες ανάμεσα στα δύο φύλα να εντοπίζονται κυρίως σε πεδία που αφορούν τον χρόνο, την εργασία, καθώς και την εξουσία.

Με 52,2 στους 100 πόντους, η Ελλάδα κατατάσσεται τελευταία στην Ευρωπαϊκή Ένωση στον Δείκτη Ισότητας των Φύλων για το 2020. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων (EIGE), το σκορ της χώρας είναι 15,7 πόντους κάτω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ από το 2010 η βαθμολογία της χώρα αυξήθηκε μόλις κατά 3,6 πόντους διατηρώντας την ίδια απογοητευτική θέση εδώ και μία 10ετία, αναφέρει το thepressproject.gr.

Στις αμέσως υψηλότερες θέσεις μετά την Ελλάδα βρίσκεται η Ουγγαρία, η Ρουμανία, η Σλοβενία και η Πολωνία, ενώ στις πρώτες θέσεις βρίσκονται η Σουηδία, η Δανία και η Γαλλία.

Σημειώνεται, επίσης, πως για το 2020 οι βασικές ανισότητες ανάμεσα στα δύο φύλα για την Ελλάδα εντοπίζονται κυρίως σε πεδία που αφορούν τον χρόνο, την εργασία και την εξουσία, ενώ από το 2010 τα αποτελέσματα της Ελλάδας έχουν μειωθεί στους τομείς των χρημάτων κατά 2,8 βαθμούς με την πρόοδο στον τομέα της εργασίας να έχει σταματήσει σημειώνοντας αύξηση μόλις 0,8 βαθμούς.

Ο Δείκτης Ισότητας των Φύλων παρουσιάζει κάθε χρόνο από το 2010 την πρόοδο στην ισότητα των φύλων στην Ε.Ε. και σε όλα τα κράτη μέλη βαθμολογώντας τα από το 1 έως 100, με τους 100 βαθμούς να σημαίνουν την πλήρη ισότητα. Οι βαθμολογίες βασίζονται στα κενά ανάμεσα στα δύο φύλα, καθώς και στα επίπεδα προόδου σε έξι βασικούς τομείς: την εργασία, την οικονομία, τη γνώση, το χρόνο, την εξουσία και την υγεία, ενώ όπως αναφέρεται η παρουσίαση για το 2020 βασίζεται και σε στοιχεία του 2018.

Φέτος, ο Δείκτης Ισότητας των Φύλων εστίασε στον ψηφιακό μετασχηματισμό της κοινωνίας και τις συνέπειες για την ισότητα, όπως η αύξηση της βίας κατά των γυναικών στο διαδίκτυο ή η προκατάληψη στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Η Evelyn Regner (Σοσιαλιστές, Αυστρία), πρόεδρος της επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων, σχολίασε την ανακοίνωση: «Χάρη στο έργο του EIGE, γνωρίζουμε πού βρισκόμαστε και τι απομένει να γίνει ώστε να επιτευχθεί η ισότητα των φύλων. Είναι σαφές ότι η νόσος COVID-19 θα επιδεινώσει τις ανισότητες και θα θέσει σε κίνδυνο τα επιτεύγματα των τελευταίων δεκαετιών. Με αυτόν τον πολύ αργό ρυθμό, θα χρειαστούν τουλάχιστον 60 ακόμη χρόνια για να επιτευχθεί βαθμολογία 100% σε όλους τους τομείς. Όλες οι προσπάθειές μας για την ανάκαμψη πρέπει να ενσωματώνουν τη διάσταση του φύλου, ώστε να μην οδηγηθούν οι ήρωες της πανδημίας σε μια μακροχρόνια κρίση μετά το πέρας της. Τα βάρη της μη αμειβόμενης παροχής φροντίδας, οι διακρίσεις στον τομέα της εργασίας, ο ανησυχητικός αριθμός βίαιων περιστατικών κατά γυναικών και η έλλειψη γυναικών σε θέσεις ευθύνης είναι φαινόμενα που δεν θα επιλυθούν από μόνα τους. Χρειαζόμαστε δράση από όλες τις χώρες της ΕΕ και δεσμευτικά μέτρα. Οι ποσοστώσεις για τα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών είχαν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην προώθηση της ισότητας των φύλων. Μπορούμε να προοδεύσουμε μόνο μέσω της γεφύρωσης του χάσματος στους τομείς της παροχής φροντίδας, των αμοιβών και των συντάξεων».

 

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης (Ευρωπαϊκή Αριστερά, Ελλάδα), αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου αρμόδιος για την ισότητα των φύλων και τη διαφορετικότητα, πρόσθεσε: «Μία πτυχή της έρευνας είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή: η συμμετοχή των γυναικών στην εξουσία είναι ζωτικής σημασίας για την προώθηση της ισότητας σε άλλους τομείς. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας το γεγονός αυτό και καταφέραμε να κάνουμε σημαντικά βήματα για τη γεφύρωση των υφιστάμενων διαφορών μεταξύ των φύλων. Αυτή τη στιγμή, περίπου 40% των μελών είναι γυναίκες και έχουμε ισόρροπη εκπροσώπηση των φύλων μεταξύ των Αντιπροέδρων. Το Προεδρείο ενέκρινε επίσης ομόφωνα νέους φιλόδοξους στόχους για το Κοινοβούλιο: το 50% των επικεφαλής μονάδων, το 50% των διευθυντών και το 40% των γενικών διευθυντών θα πρέπει να είναι γυναίκες έως το τέλος της κοινοβουλευτικής περιόδου το 2024. Επιπλέον, με την έγκριση του σχεδίου δράσης για θέματα φύλου, προετοιμαζόμαστε για περαιτέρω μέτρα με στόχο την επίτευξη ισότητας σε όλους τους τομείς. Το EIGE υπήρξε ιδιαίτερα υποστηρικτικός εταίρος σε αυτό το πλαίσιο και τα γενικά δεδομένα του, ιδιαίτερα ο ετήσιος Δείκτης Ισότητας των Φύλων, είναι καίριας σημασίας για την επίτευξη του στόχου μας για ισότητα».

 

Αλλα ΝΕΑ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ