Αρχική Αφιέρωμα Στερεά: Ο Έλληνας ιδιοκτήτης ταβέρνας που έγινε θέμα σε μεγάλη γερμανική εφημερίδα

Στερεά: Ο Έλληνας ιδιοκτήτης ταβέρνας που έγινε θέμα σε μεγάλη γερμανική εφημερίδα

«Το να μαζεύονται όλοι γύρω από το τραπέζι και να τρώνε παρέα, είναι στην Ελλάδα μια ιεροτελεστία. Ο χρόνος παύει να υπάρχει και οι έγνοιες εξαφανίζονται μονομιάς. Όπως στην ταβέρνα του Ταξιάρχη Τσώνη στην Εύβοια».

 

Με αυτά τα λόγια, ο συντάκτης του πρόσφατου άρθρου της γερμανικής εφημερίδας «Frankfurter Allgemeine», Richard Fraunberger πλέκει το εγκώμιο της Ελλάδας μέσα από το πρόσωπο του Έλληνα ιδιοκτήτη της ταβέρνας «Μπαλκόνι στο Αιγαίο Πέλαγος», που βρίσκεται στους Αγίους Αποστόλους, ένα παραθαλάσσιο χωριό του δήμου Κύμης στην Εύβοια.

Επιμέλεια: Βίκυ Καλοφωτιά

πηγή enikos.gr

Αγιοι Αποστολοι

Ο Ταξιάρχης, σαν γνήσιος Έλληνας, ενσαρκώνει τη φιλοξενία, τη χαρά της ζωής και την περηφάνια που πηγάζει από τη βεβαιότητα ότι όσο δύσκολα κι αν σου φέρεται κατά καιρούς η ζωή, εσύ έχεις τα κότσια να την κοιτάξεις κατευθείαν στο πρόσωπο και να την αντιμετωπίσεις.

Ο ίδιος άλλωστε έχει αποδείξει ότι το «λέει η ψυχή του» και ως γνήσιος βιοπαλαιστής ήταν αποφασισμένος να μπορέσει κάποτε να δρέψει τους καρπούς των κόπων μιας ζωής, προκειμένου να εξασφαλίσει μια άνετη διαβίωση για την οικογένειά του.

 

Ταξιάρχης Τσώνης

Εύβοια: Η ταβέρνα για τους Έλληνες είναι πηγή ευτυχίας και χαράς

Κάτι που φυσικά δεν περνάει απαρατήρητο ούτε από τα μάτια του Γερμανού δημοσιογράφου, ο οποίος περιγράφει τον πολύτεκνο πατέρα τεσσάρων παιδιών και παππού, σαν κάποιον που εργάζεται «με τέτοια επιδεξιότητα και ευκινησία, όταν κόβει το κρέας, όταν ετοιμάζει τη σαλάτα με τα φρέσκα λαχανικά ή όταν στρώνει το τραπέζι για όλους όσους περνούν το κατώφλι του καταστήματός του, που πραγματικά μοιάζει σαν έναν ινδικό Θεό, από εκείνους με τα χίλια χέρια, που προλαβαίνει τα πάντα με αξιοθαύμαστη τέχνη και μαεστρία».

 

ταβέρνα

Πριν αποκτήσει την ταβέρνα του στην Εύβοια, που κάθε μέρα ανοίγει την πόρτα της για επισκέπτες από όλο τον κόσμο, που σπεύδουν να δοκιμάσουν τις παραδοσιακές γεύσεις, φτιαγμένες από τα χέρια της επί τριάντα χρόνια συζύγου του, της Βασιλικής, είχε περάσει από πολλά εργασιακά μετερίζια.

Ηλεκτρολόγος, οδηγός νταλίκας, κρεοπώλης, αγρότης και πάντα με την ίδια όρεξη για ζωή και τη θέληση να «ρουφήξει τη ζωή μέχρι την τελευταία της σταγόνα», όπως αναφέρει ο R.Fraunberger.

«Κανένα άθλημα, ούτε η καλαθοσφαίριση, ούτε καν το ποδόσφαιρο, δεν είναι τόσο δημοφιλές στην πατρίδα των Ολυμπιακών Αγώνων, όσο η συνάντηση στην ταβέρνα, με την οικογένεια, τους φίλους και όλους όσους αγαπάς», τονίζει σε ένα άλλο σημείο του άρθρου ο παραπάνω συντάκτης και συνεχίζει λέγοντας πως «η ταβέρνα είναι κάτι σαν θεσμός, η πηγή της ευτυχίας τους. Είναι ο τόπος όπου όλοι μαζεύονται, πίνοντας κρασί και δοκιμάζοντας όλα τα γευστικά καλούδια!».

Άλλη μία φορά που η Ελλάδα έλκει το ενδιαφέρον ανθρώπων από άλλη χώρα διαδίδοντας παντού τα πραγματικά «υλικά» από τα οποία είναι φτιαγμένη. Φιλοξενία, οικογένεια, αγώνας, ψυχή, ακλόνητη θέληση και χέρια ενωμένα…

Πηγή φωτός: Frankfurter Allgemeine Zeitung, Facebook αρχείο Ταξιάρχη Τσώνη

 

 

πηγή enikos.gr

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.