Αρχική Στερεά Ελλάδα Στερεά: Βρέθηκε αρχαίο αντικείμενο μεγάλης ιστορικής και οικονομικής αξίας – ΦΩΤΟ

Στερεά: Βρέθηκε αρχαίο αντικείμενο μεγάλης ιστορικής και οικονομικής αξίας – ΦΩΤΟ

Εναν αρχαίο ενεπίγραφο μαρμάρινο λίθο βρήκαν και κατάσχεσαν αστυνομικοί στην περιοχή Βαθύ Εύβοιας.

Πρόκειται για αντικείμενο ιδιαίτερα μεγάλης οικονομικής και ιστορικής αξίας, που ήταν κρυμμένο στην αρχή αδιέξοδου δρόμου, μέσα σε σάκο μεταφοράς αγροτικών προϊόντων, ανάμεσα σε μεγάλες πέτρες.

Αρχαιολόγοι που εξέτασαν το εύρημα- στο οποίο έφτασαν οι αστυνομικοί αξιοποιώντας πληροφορίες- το χαρακτήρισαν εξαιρετικής σημασίας και σημείωσαν ότι η απόδοση του κειμένου μπορεί να παράσχει σημαντικότατα τεκμήρια για τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό.

Το συγκεκριμένο αρχαίο μνημείο, επιδείχθηκε στον προϊστάμενο του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων της Εφορίας Αρχαιοτήτων Χαλκίδας, ο οποίος αποφάνθηκε ότι πρόκειται για επεξεργασμένο αρχαίο ενεπίγραφο μαρμάρινο λίθο (διαστάσεων 50 Χ 22 εκ.), που φέρει αρχαία ελληνική επιγραφή και διακόσμηση φύλλων ακάνθου, Ελληνιστικών ή πρώιμων Ρωμαϊκών χρόνων, προέρχεται από χώρο αρχαίου ιερού ή αρχαίας αγοράς και εμπίπτει στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας «για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς».

Το σπουδαίο αρχαίο αντικείμενο πρόκειται να παραδοθεί για φύλαξη και τελική εκτίμηση στο Επιγραφικό Μουσείο Αθηνών, ενώ το Τμήμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων διενεργεί προανάκριση, για τον εντοπισμό του δράστη.

Φωτογραφίες: ΕΛ.ΑΣ.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.