Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου, 2024
spot_img

Στην προβολή της ταινίας “Gas Station ή τα περιστέρια της Λαχώρης” του Θωμά Σίδερη αναρωτηθήκαμε “Γιατί δεν μπορούμε να έχουμε παραπάνω από μια πατρίδες;”

 

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 19 Ιουνίου, η προβολή της ταινίας “Gas Station ή τα περιστέρια της Λαχώρης” στην αυλή της Λέσχης Σιδηροδρομικών Λαμίας.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Κάστρο Αλληλεγγύης, τη Λέσχη Σιδηροδρομικών Λαμίας και τον Όμιλο Φίλων του Δάσους Λαμίας, προσελκύοντας πλήθος κόσμου που έσπευσε να παρακολουθήσει το έργο του πολυβραβευμένου σκηνοθέτη, ραδιοφωνικού παραγωγού και δημοσιογράφου Θωμά Σίδερη.

Μετά τις εισαγωγικές τοποθετήσεις από τους διοργανωτές, η βραδιά ξεκίνησε με τον ίδιο τον σκηνοθέτη να προλογίζει την ταινία του και να κάνει αναφορά στους ισχυρούς δεσμούς του με την περιοχή μας.

 

 

Ο Θωμάς Σίδερης, γνωστός μέσα από την πολύ ενδιαφέρουσα εκπομπή του στην ΕΡΤ “Αφύλακτη Διάβαση” αλλά και για την ικανότητά του να μεταφέρει συγκλονιστικές ιστορίες μέσα από το φακό του, κέρδισε το ενδιαφέρον και τη συμπάθεια του κοινού με την ειλικρίνεια και το πάθος του.

Η ταινία “Gas Station ή τα περιστέρια της Λαχώρης” αφηγείται τις παράλληλες ιστορίες τεσσάρων Πακιστανών μεταναστών στην Ελλάδα οι οποίες δίνουν την αφορμή στον σκηνοθέτη να αναψηλαφήσει την ιστορία του πατέρα του, που ήταν εργάτης στη Ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος. Στο φόντο βρίσκεται το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου, το κολαστήριο των μεταναστών στη Λιβύη και ένα έγκλημα (πιθανότατα ρατσιστικό) που διαπράττεται κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων.

Παρακολουθώντας τις ζωές των Πακιστανών μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα, ακούγοντάς τους να λένε ότι δεν ζουν, απλώς επιβιώνουν αλλά το να γυρίσουν στην πατρίδα τους δεν αποτελεί καν επιλογή καθώς εκεί ακόμα και το να επιβιώσεις είναι ακατόρθωτο, μας ήρθαν στο μυαλό οι στίχοι με τους οποίους αρχίζει το ποίημα της Ουαρσάν Σάιρ για τους πρόσφυγες “Κανένας δεν αφήνει την πατρίδα του, εκτός αν πατρίδα είναι το στόμα ενός καρχαρία…”, ενώ μας προβλημάτισαν ιδιαίτερα τα λόγια ενός νεαρού μετανάστη που αναρωτήθηκε “Γιατί πρέπει να έχουμε μόνο μία πατρίδα; Γιατί δεν μπορούμε να θεωρούμε πατρίδα μας δύο ή και τρία διαφορετικά μέρη;”. 

Μετά την προβολή, ακολούθησε συζήτηση με τον σκηνοθέτη, όπου οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να θέσουν ερωτήσεις και να συμμετάσχουν σε έναν ζωντανό και ενδιαφέροντα διάλογο. Ο κ. Σίδερης πρόσφερε στο κοινό μία βαθιά ματιά στα παρασκήνια της δημιουργίας της ταινίας ενώ μοιράστηκε μαζί μας προσωπικές του εμπειρίες, σκέψεις και τοποθετήσεις.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ένα θερμό χειροκρότημα προς τον Θωμά Σίδερη, ο οποίος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την υποστήριξη και την ανταπόκριση του κοινού.

 

Δείτε φωτογραφίες από την προβολή:



Αλλα ΝΕΑ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ