Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου, 2024

Στην τελική ευθεία έχει μπει το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια

Στην τελική ευθεία έχει μπει το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, καθώς την προσεχή Πέμπτη αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής
Η Διαρκής Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, η Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου σε κοινή συνεδρίαση τους σήμερα ολοκλήρωσαν την επεξεργασία και την εξέταση του σχεδίου νόμου «Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις» (4η συνεδρίαση – β΄ανάγνωση).

Το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια έχει μπει στην τελική ευθεία καθώς την προσεχή Πέμπτη αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια.

Κατά του νομοσχεδίου Ελληνική Λύση, Νίκη και Σπαρτιάτες

Κατά του νομοσχεδίου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο τάχθηκαν οι βουλευτές της Ελληνικής Λύσης, των Σπαρτιατών και της Νίκης, στη συνεδρίαση των αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών.

«Με το νομοσχέδιο καταργείται η πατρότητα και η μητρότητα και καταργούνται δικαιώματα των παιδιών τα οποία εκπορεύονται από τη φύση», ανέφερε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Παύλος Σαράκης, κατά τη δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο.

Ο νομοθέτης θα πρέπει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των παιδιών, που δεν μπορούν να μιλήσουν και δεν πρέπει να χορηγούμε προνόμια στις επιθυμίες των ενηλίκων, είπε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης ο οποίος ανέγνωσε στην επιτροπή το υπόμνημα που απέστειλε στις επιτροπές της Βουλής η ψυχίατρος Παιδιών και εφήβων Καλλιόπη Προκοπάκη.

Ο ειδικός αγορητής της Νίκης Γιώργος Αποστολάκης είπε ότι «ο γάμος ΛΟΑΤΚΙ είναι αντίθετος στο νόμο του Ευαγγελίου» και ότι «θα γίνει μια βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας, θα γίνει η αφετηρία της θεσμικής αναγνώρισης ως, γάμου και άλλων περίεργων μορφών συμβίωσης». Ο, επίσης, βουλευτής της Νίκης Νίκος Παπαδόπουλος αναρωτήθηκε αν οι πρώην πρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας συμφωνούν και αυτοί με τα «παντρολογήματα, τα αρραβωνιάσματα» και αν θέλουν και αυτοί να βλέπουν «άνδρες να παριστάνουν τις Ελληνίδες μάνες ή τις νεογέννητες λεχώνες».

Ο ειδικός αγορητής των Σπαρτιατών Πέτρος Δημητριάδης επέκρινε όσους χαρακτηρίζουν ομοφοβικούς και σκοταδιστές εκείνους που υπερασπίζονται την παραδοσιακή οικογένεια. Εμείς καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο γιατί πιστεύουμε στην παραδοσιακή οικογένεια, είπε ο ειδικός αγορητής των Σπαρτιατών και τόνισε ότι οι προωθούμενες διατάξεις κινούνται αντίθετα από το Σύνταγμα και τις πρόνοιες για την προστασία της οικογένειας, ως πυρήνα προαγωγής του έθνους. «Εμείς καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο όχι από μίσος προς τους ομοφυλόφιλους αλλά ως πράξη στήριξης και αγάπης προς την παραδοσιακή οικογένεια», είπε ο κ. Δημητριάδης.

Πονοκέφαλος οι βουλευτές που δεν θα στηρίξουν το νομοσχέδιο

Ωστόσο προβληματισμό προκαλούν ακόμη πόσοι συνολικά θα είναι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που θα απέχουν ή θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο και ανα θα βρεθούν οι 15 βουλευτές για να κατατεθεί αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο , σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζει η κυβέρνηση καθώς στους διαδρόμους της Βουλής έντονα ακούγεται ότι περίπου 50 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας θα καταψηφίσουν, ενώ άγνωστο ακόμα παραμένει εάν θα λάβει τον λόγο ο πρώην Πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς. Η «πίεση» που ασκείται στην γαλάζια παράταξη είναι ιδιαίτερα έντονη, καθώς οι διαρροές είναι ιδιαίτερα μεγάλες, παρά το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο παρασκήνιο ήταν έντονες οι διεργασίες αναφορικά με την κατάθεση αιτήματος διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας. Πλην της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και του ΚΚΕ, τα υπόλοιπα κόμματα δεν διαθέτουν την Κοινοβουλευτική Δύναμη για την κατάθεση αιτήματος.

Έλενα Ακρίτα (ΣΥΡΙΖΑ): Η κοινωνία θα σας σύρει και σε διόρθωση και σε επανόρθωση των τραγικών μεν, συνειδητών δε, παραλείψεων σας

«Οι νόμοι έχουν και παιδευτικό χαρακτήρα. Πρέπει να είναι οδηγοί, πρέπει να είναι φάροι. Να επανορθώνουν διακρίσεις, να αποκαθιστούν δικαιώματα, ιδίως οι νόμοι σαν αυτόν που συζητάμε εδώ, αυτές τις ημέρες», είπε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Έλενα Ακρίτα, μιλώντας στη δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου για την ισότητα στο γάμο. Όπως όμως τόνισε, η κυβέρνηση έφερε ένα νομοσχέδιο «λειψό», και αυτή η κυβέρνηση «κάνει μισές δουλειές», αφού αποδέχεται οικογένειες και γονεϊκότητες που δημιουργούνται στο εξωτερικό, ανεξαρτήτως τρόπου αναπαραγωγής και σύλληψης, αλλά αρνείται τις ίδιες διαδικασίες στην Ελλάδα.

«Αφού επί χρόνια το κόμμα σας έκανε ό,τι μπορούσε για να δυναμιτίσει το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ -σύμφωνο συμβίωσης, ταυτότητα φύλου, αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια-, τώρα βάζει, πέρα και πάνω από όλα, τους επικοινωνιακούς της πολιτικαντισμούς», είπε η κυρία Ακρίτα και αναφέρθηκε στα προσφιλή, στην κυβέρνηση, ΜΜΕ, που «αποθέωναν τον μεσαιωνισμό και σιγοντάριζαν τις ρατσιστικές και ομοφοβικές κραυγές της».

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε επίσης ότι ο κ. Μητσοτάκης, «ειδικά τώρα, επιθυμεί διακαώς ένα αντιστάθμισμα στην πρωτοφανή πολιτική αποδοκιμασία από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, για τις επιδόσεις του στην κατακρήμνιση του εθνικού κύρους της χώρας». Αυτός όμως ο νόμος δεν εξιλεώνει, όπως τόνισε, για τον «εξευτελισμό» του κράτους δικαίου, για την υποβάθμιση των ανεξάρτητων αρχών, για την έξαρση της διαφθοράς, για την ασφυκτική χειραγώγηση της ενημέρωσης και της Δικαιοσύνης.

Η βουλευτής αναρωτήθηκε πώς γίνεται η κυβέρνηση να δηλώνει ότι με το νομοσχέδιο κάνει ένα σημαντικό βήμα για την κοινωνική ισότητα, ένα θεμελιώδες για τη δημοκρατία βήμα αλλά από την άλλη δεκάδες βουλευτές της ΝΔ και ένας υπουργός της «να τα απορρίπτουν όλα αυτά, να τα πετούν στον κάλαθο των αχρήστων και παρ΄όλα αυτά να παραμένουν μέλη τής κυβέρνησης, υπονομεύοντας συνειδητά το έργο της κυβέρνησης».

«Σε κάθε περίπτωση η κοινωνία θα προχωρήσει ερήμην σας και θα σας σύρει και σε διόρθωση και σε επανόρθωση των τραγικών μεν, συνειδητών δε παραλείψεων σας», είπε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ και υπογράμμισε ότι προκειμένου το νομοσχέδιο να είναι όσο πιο συμπεριληπτικό γίνεται, πρέπει η κυβέρνηση να αποδεχθεί την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, τουλάχιστον για τις γυναίκες που επιθυμούν να παντρευτούν με τη σύντροφό τους και να αποκτήσουν ένα παιδί. Επίσης να αποδεχθεί η κυβέρνηση την τροποποίηση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου για την παρένθετη κύηση, με την θέσπιση προϋποθέσεων.

Η Έλενα Ακρίτα κατήγγειλε τις «πρωτοφανείς σκηνές κατάλυσης κάθε δημοκρατικής αρχής, κάθε αίσθησης δικαίου, αξιοπρέπειας και σεβασμού», με την «ωμή ρητορική μίσους» που αναπτύχθηκε, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, όλες τις προηγούμενες ημέρες. «Αναρωτιόμαστε, αν οι ΛΟΑΤΚΙ υφίστανται μια τέτοια κακοποίηση εδώ, στην ιστορική αίθουσα της Γερουσίας, στη Βουλή, πείτε πώς και τι υφίστανται έξω: στον δρόμο, στην οικογένεια, στη δουλειά, παντού. Ρητορική μίσους, ρατσισμός, ύβρεις, μισαλλοδοξία. Μέχρι και χουντικά συνθήματα ακούσαμε εδώ: Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια. Τελευταία φορά που το είχαμε ακούσει στο ελληνικό Κοινοβούλιο, ήταν από τον αρχηγό της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, ο οποίος καταψήφισε φυσικά, το Σύμφωνο Συμβίωσης που έφερε το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ», είπε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ και κατήγγειλε ότι οι φορείς που είχαν κληθεί, στο πλαίσιο της ακρόασης, να πουν τις απόψεις τους έγιναν αντικείμενο χλεύης, λοιδορίας, μίσους και αποστροφής, από τα ακροδεξιά κόμματα.

Μαρία Συρεγγέλα (ΝΔ): Να διασφαλίσουμε ότι κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα στην αξιοπρέπεια, στην ισότητα και την προστασία από βία και διακρίσεις

«Το μέλλον μιας κοινωνίας διέπεται από τον τρόπο που μεταχειρίζεται τα μέλη της που είναι πιο ευάλωτα. Ως εκπρόσωποι του ελληνικού λαού, έχουμε την υποχρέωση να διασφαλίσουμε ότι κάθε άνθρωπος, ανεξάρτητα από το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό του, έχει το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια, στην ισότητα και την προστασία, από τη βία και τις διακρίσεις», ανέφερε η εισηγήτρια της ΝΔ και γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος Μαρία Συρεγγέλα, κατά τη δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου, για την ισότητα στον πολιτικό γάμο.

«Εδώ και μια εβδομάδα, μέσα από πολύωρες συζητήσεις αλλά και την εξαιρετικά ουσιαστική και πολύτιμη ακρόαση των φορέων, συνειδητοποιήσαμε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την αναγκαιότητα και τον σκοπό τού νομοσχεδίου. Καταστήσαμε σαφές, από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση, ότι το παρόν νομοθέτημα αποτελεί μια αναγκαία ρύθμιση για μια ισχύουσα κατάσταση στη χώρα μας. Σε μια φιλελεύθερη δημοκρατία είναι αδιαμφισβήτητο καθήκον της Πολιτείας να μεριμνήσει για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διακυβεύονται όσο αυτή η κατάσταση παραμένει αρρύθμιστη», είπε η Μαρία Συρεγγέλα και προσέθεσε πως «η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από την αρχή απέδειξε έμπρακτα πως η λήψη αποφάσεων οφείλει να βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα και εξειδικευμένες γνώσεις».

«Τι μάθαμε σε επιστημονικό επίπεδο από την Παιδοψυχιατρική Εταιρία Ελλάδος, την Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρία, την Ελληνική Ψυχολογική Εταιρία και τους υπόλοιπους φορείς;», είπε η εισηγήτρια της ΝΔ και τόνισε πως από την ακρόαση φορέων ξεκάθαρα καταδείχθηκε πως:

* Εδώ και 50 χρόνια δεν υπάρχει ταξινομικό σύστημα που να συνδέει την ομοφυλοφιλία, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, το διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό με ψυχικές διαγνωστικές διαταραχές.

* Στη βιβλιογραφία μέσα στις αντιξοότητες οι οποίες επηρεάζουν την ανάπτυξη ενός παιδιού δεν περιλαμβάνεται το να μεγαλώνει με γονείς ίδιου φύλου.

* Ο σεξουαλικός προσανατολισμός των γονέων δεν έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ποιότητα της σχέσης γονέα παιδιού, στην ψυχική υγεία των παιδιών ή στην κοινωνική τους προσαρμογή.

* Στις περισσότερες έρευνες δεν έχουν βρεθεί διαφορές σε κρίσιμες διαστάσεις όπως είναι η αυτοεκτίμηση, το άγχος, η κατάθλιψη και τα προβλήματα συμπεριφοράς μεταξύ παιδιών ομόφυλων και ετερόφυλων οικογενειών.

* Σύμφωνα με τα επιστημονικά ευρήματα, τα παιδιά ομόφυλων οικογενειών αναπτύσσονται με υγιείς και τυπικούς για την ηλικία τους τρόπους.

* Δεν συνάδει με τα ερευνητικά δεδομένα η θεωρία ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός των γονέων επηρεάζει ζητήματα ανάπτυξης, ταυτότητας φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού των παιδιών.

Παύλος Χρηστίδης (ΠΑΣΟΚ): Δύναμη της δημοκρατίας είναι να αντιλαμβάνεται τις ανάγκες και των μικρών ομάδων της κοινωνίας

«Είναι δικιά μας δουλειά, είναι δουλειά όσων νομοθετούν, να αντιλαμβάνονται την ανάγκη μικρών ομάδων να έχουν τα δικαιώματά τους μέσα στο σύνταγμά μας, μέσα στην έννομη τάξη. Αυτό είναι, άλλωστε, η δύναμη της δημοκρατίας, αυτό είναι που μας διαχωρίζει, από τότε που έχουμε συντάγματα, από κοινωνίες οι οποίες ζούσαν χωρίς όρους και κανόνες», υπογράμμισε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης, κατά τη δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου, για την ισότητα στο γάμο.

Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι εκείνο που ανέδειξαν οι φορείς, οι οποίοι είχαν κληθεί στη διαδικασία της ακρόασης, είναι ότι ο τρόπος, με τον οποίο μεγαλώνουν τα παιδιά, δεν σχετίζεται με το φύλο των γονέων, αλλά με την κατάσταση που επικρατεί μέσα στο σπίτι, με τη στοργή, την αγάπη, τα συναισθήματα που παίρνουν τα παιδιά, μέσα στο σπίτι και όχι με το τι φύλο έχουν οι γονείς τους.

«Αν κάτι πρέπει να μας απασχολήσει και σχετίζεται τα ποσοστά τα οποία ακούσαμε για τις αυτοκτονίες, έχει να κάνει με το στίγμα, που παίρνουν τα παιδιά αυτά, όταν προσπαθούν να κοινωνικοποιηθούν. Είναι το στίγμα του διαφορετικού, που προσπαθούν διάφοροι να φορτώσουν σε παιδιά, εδώ και δεκαετίες. ‘Αλλοτε ήταν τα παιδιά των μονογονεϊκών οικογενειών, άλλοτε ήταν τα παιδιά σε αμαξίδιο, τα παιδιά τα οποία δεν έβλεπαν καλά, τα παιδιά τα οποία είχαν διαφορετικό χρώμα. Αυτό είναι το στίγμα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Και σε αυτό το ζήτημα, το νομοσχέδιο κάνει ένα πολύ μικρό βήμα», είπε η Παύλος Χρηστίδης και υπογράμμισε πως είναι υποχρέωση των αρμόδιων επιτροπών, να αναλάβουν πολλές πρωτοβουλίες, το επόμενο διάστημα, ώστε να αντιμετωπιστεί αυτό το «στίγμα».

Ο Παύλος Χρηστίδης είπε ότι το νομοσχέδιο πρέπει να συμπεριλάβει τις προτάσεις, ιδίως αυτές που αφορούν τα δικαιώματα των παιδιών, με τρανς γονείς, και να διορθώσει την «πολύ μεγάλη αδικία», που «δύο μανάδες είναι αναγκασμένες να χωρίσουν, για να αναγνωρίσουν το παιδί τους, και να ξαναπαντρευτούν στη συνέχεια». Όπως είπε, το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει αυτές τις προτάσεις, ενόψει της συζήτησης του νομοσχεδίου στην ολομέλεια, και η κυβέρνηση πρέπει να τις μελετήσει προσεκτικά.

Ο βουλευτής αναφέρθηκε και στον τρόπο με τον οποίο διεξήχθη ο δημόσιος διάλογος και επέρριψε ευθύνες στην ίδια την κυβέρνηση γιατί «πολλές φορές, η επικοινωνιακή της τακτική αποδείχθηκε βλαπτική για τα δικαιώματα των παιδιών και των ομόφυλων ζευγαριών που διεκδικούν την ισότητα στον πολιτικό γάμο».

«Δεν μπορεί κάποιοι, από οποιαδήποτε μεριά του κοινοβουλίου, να διεκδικούν σε τέτοια ζητήματα, πολιτικά οφέλη», είπε ο Παύλος Χρηστίδης και χαρακτήρισε οξύμωρο, να φέρνει το νομοσχέδιο ένας υπουργός Επικρατείας και την ίδια ώρα ένας άλλος υπουργός Επικρατείας, στα τηλεοπτικά πάνελ, να το εμφανίζει αντισυνταγματικό.

Θεανώ Φωτίου (Νέα Αριστερά): «Η ΝΔ καλλιεργεί συστηματικά τα πιο συντηρητικά, ομοφοβικά και ρατσιστικά αντανακλαστικά της κοινωνίας

«Επί δεκαετίες τώρα, η ΝΔ καλλιεργεί συστηματικά τα πιο συντηρητικά, ομοφοβικά και ρατσιστικά αντανακλαστικά της κοινωνίας. Το ίδιο πράττει και σήμερα καθώς στερεί από τα ομόφυλα ζευγάρια το πλήρες δικαίωμα να γίνονται γονείς», ανέφερε η βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Θεανώ Φωτίου, κατά τη δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο.

«Η κυβέρνηση αναγνωρίζει μερικώς το δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών στο γάμο διότι επιδιώκει το ακατόρθωτο: να εμφανίζεται στο κεντρώο της ακροατήριο ως φιλελεύθερη και να κλείνει το μάτι στα ακροδεξιά της ακροατήρια που δεν προσπαθεί να πείσει, αλλά τα καθησυχάζει ότι δεν γίνεται με αυτό το νομοσχέδιο κάτι σπουδαίο, ότι “θα παντρεύονται τα ομόφυλα ζευγάρια αλλά δεν θα τους δώσω ισότιμα δικαιώματα με τα ετερόφυλα ζευγάρια”. Γι αυτό και το κάλεσμα σε κορυφαίους υπουργούς για αποχή. Αυτή την ανισοτιμία, την έχει αποδείξει άλλωστε η ΝΔ καταψηφίζοντας όλα τα νομοσχέδια που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ: το σύμφωνο συμβίωσης το 2015, την αναγνώριση φύλου το 2016, την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια το 2018», ανέφερε η Θεανώ Φωτίου.

«Το μεγάλο κακό που η ΝΔ κάνει επί δεκαετίες τώρα, είναι ότι εκτρέφει τα πιο συντηρητικά ομοφοβικά, ρατσιστικά αντανακλαστικά της κοινωνίας», είπε η βουλευτής της Νέας Αριστεράς και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «ακολουθεί έναν παραπλανητικό υποκριτικό λόγο, στα θέματα της τεκνοθεσίας και της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Μιλάει υποκριτικά σήμερα για τεκνοθεσία, όταν γνωρίζει ότι αφορά 100 μόλις παιδιά στην Ελλάδα, που στερούνται παντελώς φυσικής οικογένειας. Στερεί τη γονεϊκότητα από τα ομόφυλα ζευγάρια, διότι στην πραγματικότητα τα θεωρεί ζευγάρια δεύτερης κατηγορίας. Αναγκάζεται να αναγνωρίσει την πατρότητα και τη μητρότητα, σε όσα ζευγάρια ομοφύλων έχουν ήδη παιδιά. Όχι όμως και τη γονεϊκότητα και όχι σε όσους αποκτήσουν παιδιά τώρα ή στο μέλλον».

Ειδικά για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, σχολίασε η Θεανώ Φωτίου, ο πρωθυπουργός μιλάει σαν να μην κυβερνά ο ίδιος. «Λέει ότι υπάρχει τεράστιο κύκλωμα trafficking με παρένθετες μητέρες στην Ελλάδα. Αφού λοιπόν μέχρι σήμερα ισχύει ο νόμος του 2002 για την παρενθεσία από ετερόφυλα ζευγάρια, θα έπρεπε να τον καταργήσει. Κι αν δεν καταργήσει αυτόν, να καταργήσει το νόμο Σαμαρά-Βενιζέλου του 2014, που έκανε την Ελλάδα τουριστικό προορισμό για την παρενθεσία. Να απαγορεύσει την παρενθεσία σε όσους αιτούντες, αλλά και παρένθετες μητέρες που δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι της χώρας επί σειρά ετών», είπε η βουλευτής και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει μεγαλύτερη υποκρισία και στρουθοκαμηλισμός από αυτή τη στάση. Αυτή η υποκρισία κι ο ανορθολογισμός εκφράζεται όμως στη Βουλή και από άλλες πλευρές: τα κόμματα της ακροδεξιάς, με τις ασυναρτησίες τους για το Σύνταγμα αλλά και για το δημογραφικό πρόβλημα, οι βουλευτές κομμάτων που επικαλούνται τα δικαιώματα των παιδιών, αντίθετα απ’ ό,τι υποστηρίζουν όλοι οι αρμόδιοι επιστημονικοί φορείς, βουλευτές που επικαλούνται τον ‘δεσμό του παιδιού με τους βιολογικούς γονείς, προσχωρώντας σε μια ανεδαφική αλλά κι επικίνδυνη ουσιοκρατία».

Ζωή Κωνσταντοπούλου (Πλεύση Ελευθερίας): Όποια και αν είναι η ερώτηση, η απάντηση είναι ‘ο άνθρωπος’

«Πιο θαρραλέα βήματα και πιο καθαρά» και να μην «αμφιταλαντεύεται», ζήτησε από την κυβέρνηση, με παρέμβασή της στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ισότητα στο γάμο, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου. «Εάν πιστεύουμε πραγματικά ότι είμαστε όλοι ίσοι, πρέπει να το τιμάμε αυτό», είπε η κ. Κωνσταντοπούλου και αναρωτήθηκε ποιοι είναι εκείνοι που θεωρούν ότι είναι ανώτεροι από τους άλλους, ώστε να μπορούν να τους υπαγορεύουν τις καλύτερες λύσεις, που είναι ανεκτές, για την κοινωνία».

«Εμείς η Πλεύση Ελευθερίας, στηρίζουμε και θα στηρίζουμε κάθε νομοθετική πρωτοβουλία και κάθε πολιτική πρωτοβουλία που μας πάει ένα βήμα πιο κοντά στην ισότητα όλων των ανθρώπων. Όλοι οι άνθρωποι ίσα δικαιώματα. Ίσα δικαιώματα για όλους τους ανθρώπους. Αυτό είναι η αρχή και θεμέλιος βάση στη συζήτηση που κάνουμε ή τουλάχιστον θα έπρεπε να είναι», ανέφερε η Ζωή Κωνσταντοπούλου και σχολίασε πως όλο αυτό το διάστημα «ακούστηκε πολύ έντονη ρητορική μίσους, ακόμη και από πλευρές που κηρύσσουν την αγάπη, ακούστηκε πολύ έντονη ρητορική μισανθρωπισμού, ακόμη και από πλευρές και πηγές που είναι ταγμένες να στηρίζουν τον άνθρωπο».

Η αποστομωτική απάντηση σε όλα τα ζητήματα τέθηκαν, δόθηκε από τους φορείς, είπε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, και σημείωσε πως είναι οι απαντήσεις που δόθηκαν από τους ανθρώπους με οικογένειες, από τους ανθρώπους με οικογένειες που μεγαλώνουν τα παιδιά τους στο εξωτερικό διότι δεν βρίσκουν την δέουσα αναγνώριση στο ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο, από εκείνους που μεγαλώνουν τα παιδιά τους στο εσωτερικό και «έρχονται σε καθημερινή δοκιμασία και αναμέτρηση με την πραγματικότητα του τι σημαίνει να είναι γονιός ή παιδί, σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που δεν αναγνωρίζει άλλο τύπο οικογένειας και δεν επιτρέπει σε ένα παιδί να δει τον εαυτό του και την οικογένεια του, παρά μόνο στο στερεότυπο το οποίο εκπαιδευτικά αναπαράγεται».

«Η δική μας θέση και τοποθέτηση είναι ξεκάθαρη. Όποια και αν είναι η ερώτηση, ‘ο άνθρωπος’, είναι η απάντηση. Και όποια και αν είναι η πρόκληση, ‘η αγάπη’ είναι η απάντηση», είπε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας και πρόσθεσε: «καλούμε το κυβερνόν κόμμα, να μην κάνει πισωγυρίσματα, ούτε να ενδώσει σε μια εκβιαζόμενη διγλωσσία, να μην θελήσει να δώσει άλλες διαβεβαιώσεις και διαπιστευτήρια ότι αναγνωρίζει δικαιώματα αλλά… όχι και τόσο πολλά, να αναγνωρίσει θαρραλέα, όπως οφείλει σε ένα κράτος δικαίου, τα δικαιώματα σε όλους τους ανθρώπους και σε όλα τα παιδιά και να κινηθεί με βάση αυτό που είπαν οι εκπρόσωποι του κόσμου της ψυχολογίας, της παιδοψυχολογίας, της παιδοψυχιατρικής. Ότι δηλαδή, η παραμονή ενός παιδιού σε ένα ίδρυμα, όσο καλό και αν είναι αυτό, είναι από μόνη της , κακοποίηση. Ένα παιδί βρίσκεται στην καλύτερη συνθήκη, όταν βρίσκεται σε μια οικογένεια που το αγαπά, που έχει σταθερούς δεσμούς αγάπης και έγνοιας. Υπάρχουν μονογονεϊκές οικογένειες ανδρών ή γυναικών, που μεγαλώνουν μόνοι τα παιδιά τους, υπάρχουν άνθρωποι που έχουν υιοθετήσει παιδιά και τους δίνουν άπλετη αγάπη, αμέριστη υποστήριξη, αγωγή και κάθε εχέγγυο για τη ζωή τους, υπάρχουν ετερόφυλα ζευγάρια που μεγαλώνουν τα παιδιά τους, δίνοντας τους ό,τι μπορούν, από το περίσσευμα ή από το έλλειμμα των δυνάμεων τους, υπάρχουν ομόφυλα ζευγάρια που μεγαλώνουν θαυμάσια τα παιδιά τους και υπάρχουν, σε όλο το φάσμα αυτό φυσικά και ακατάλληλοι γονείς».

 

πηγή left.gr


Αλλα ΝΕΑ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ