Αρχική Τοπικά ΣΤΥΛΙΔΑ: Με το καλοκαίρι να έρχεται…πόσο έτοιμοι είμαστε σε περίπτωση ατυχήματος και...

ΣΤΥΛΙΔΑ: Με το καλοκαίρι να έρχεται…πόσο έτοιμοι είμαστε σε περίπτωση ατυχήματος και ρύπανσης της θάλασσας;

«Σοβαρός κίνδυνος μόλυνσης: Πλοίο προσέκρουσε στην προβλήτα του λιμανιού και διέρρευσαν τόνοι πετρελαίου στη θάλασσα…» Με ένα τέτοιο ρεαλιστικό σενάριο ατυχήματος που προκαλεί ρύπανση των υδάτων έγινε εικονική άσκηση στο λιμάνι της Στυλίδας, από τους υπεύθυνους φορείς

Δείτε φωτογραφίες από την άσκηση και την ανακοίνωση του Λιμενάρχη Στυλίδας Πλωτάρχη Λ.Σ Στέφανου Καλαμίδα:

Στα πλαίσια της θεσμικής υποχρέωσης της Υπηρεσίας μας που άπτεται αμιγώς του αντικειμένου πρόληψης και αντιμετώπισης προκληθείσας ρύπανσης πραγματοποιήθηκε θεματική εικονική άσκηση σήμερα 14 Μαΐου 2019 στον Λιμένα Στυλίδας Ν.Φθιώτιδας στις εγκαταστάσεις του Λιμένα Φθιώτιδας.

Σκοπός της άσκησης ήταν επί του ρεαλιστικού σεναρίου της από θαλάσσης ρύπανσης.

Συνοπτικά γνωρίζεται ότι σύμφωνα με το σενάριο διέρρευσαν κατά την πρόσκρουση Ρ/Κ πλοίου στην προβλήτα του Λιμένα Στυλίδας 20 m3 πετρελαίου (ναυτιλίας), προκαλώντας ρύπανση η οποία έχρηζε άμεσης αντιμετώπισης και ανάσχεσης.

Τα ανωτέρω εικονικά περιστατικά σκοπό είχαν σύμφωνα με το πνεύμα να επικαιροποιήσουν κατά το εφικτό το ενδεχόμενο πιθανής ρύπανσης ενισχύοντας τη δυνατότητα άμεσης και ταχείας επέμβασης, συντονισμού, εκπαίδευσης και διακριτών ρόλων όλων των απαραιτήτως εμπλεκομένων και ετερόκλιτων φορέων και προσώπων (στελεχών Λ.Σ., προσωπικό Δήμου Στυλίδας, προσωπικό εγκατάστασης,) ως προς την αντιμετώπιση μια σύνθετης και πολυσχιδούς κατάστασης ρύπανσης.

Αμφότερα τα σενάρια εκτυλίχθηκαν με επιτυχία και τα αποτελέσματα της Άσκησης κρίνονται απολύτως ικανοποιητικά καθώς επετεύχθη τόσο ο εγκλωβισμός και η συγκέντρωση της άμεσης προκλειθήσας στη θάλασσα ρύπανσης και η συγκέντρωση με απορροφητικά φράγματα και πετσέτες του ρυπογόνου προϊόντος.

Τέλος, τα πιθανά στερεά κατάλοιπα στην ακτή συγκεντρώθηκαν  από τα συνεργεία καθαριότητας με ενδεδειγμένα μέσα  και η τελική μεταφορά και αποκομιδή τους πραγματοποιήθηκε από φορτωτή και φορτηγό όχημα της εταιρείας διαχείρισης αποβλήτων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.