Αρχική Πολιτική ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ με τον Θωμά Στάικο: «Η Λαμία έχει φτάσει σε ...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ με τον Θωμά Στάικο: «Η Λαμία έχει φτάσει σε οριακό σημείο και δεν έχει άλλες αντοχές»

«Είμαστε έτοιμοι και πολύ σύντομα θα ανακοινώσουμε την πρώτη ομάδα υποψηφίων δημοτικών συμβούλων.» …μας δήλωσε μεταξύ άλλων ο υποψήφιος για τη Δημαρχεία Θωμάς Στάικος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο MAG24 ! Μας απαντά για τους λόγους που τον έκαναν να κατέβει υποψήφιος, το όραμά του για την πόλη, για το νέο αναλογικό σύστημα, τις συνεργασίες,  αλλά και με ποιους θα διεκδικήσει το Δήμο!

 

 

Τι σας ώθησε να θέσετε τον εαυτό σας υποψήφιο Δήμαρχο Λαμίας

Ποτέ δεν ήμουν ένας απλός θεατής των προβλημάτων που αντιμετώπιζε και αντιμετωπίζει η Λαμία . Ήμουν και θα είμαι πάντα παρών με όραμα και ιδέες για μία καλύτερη Λαμία, πιο ανθρώπινη, πιο σύγχρονη και φιλική στους δημότες της. Αποφάσισα να θέσω υποψηφιότητα, αφουγκραζόμενος τη θέληση του κόσμου για πραγματική πολιτική αλλαγή στην καθημερινότητα τους και για αυτό θεωρώ πως δεν υπάρχει καλύτερο σημείο εκκίνησης για να αλλάξουν τα πράγματα από την ίδια την Τοπική Αυτοδιοίκηση.  Δεν είμαι από τους ανθρώπους που μηδενίζουν τα πάντα αλλά δυστυχώς τα τελευταία χρόνια δεν έγιναν αρκετά για την πόλη,  με αποτέλεσμα η Λαμία να έχει φτάσει σε ένα οριακό σημείο και να μην  έχει άλλες αντοχές . Οι συνεργάτες μου και εγώ πιστεύουμε βαθιά ότι πρέπει και μπορούν να γίνουν πολλά που θα μας βγάλουν από το τέλμα και θα δώσουν προοπτική. Θέλουμε να δώσουμε λύσεις σε χρόνια προβλήματα. Λύσεις που δε χρειάζονται απαραίτητα χρήματα αλλά μια μεγάλη αλλαγή στη νοοτροπία των αυτοδιοικητικών αρχών και κυρίως βούληση να συγκρουστούμε με κατεστημένες αντιλήψεις που μας κρατούν δεμένους με το παρελθόν. Μόνο έτσι η Λαμία και οι άνθρωποι της θα πάρουν τη θέση που τους αξίζει. Και αυτή είναι η πρώτη μας προτεραιότητα.

 

Πως εκτιμάτε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Λαμία;

Όσοι αγαπάμε τη Λαμία  διαπιστώνουμε τη διαρκή υποβάθμιση της ποιότητας ζωής, την υποβάθμιση της αξίας της Λαμίας . Θλίβομαι πραγματικά όταν βλέπω τις ευκαιρίες για ανάπτυξη, για νέες θέσεις εργασίας, τις δυνατότητες για τη νέα γενιά να ζήσει και να δημιουργήσει στον τόπο της, απλές αλλαγές που εξοικονομούν χρόνο και χρήμα, να μας προσπερνούν και να χάνονται μπροστά στα μάτια μας. Δυστυχώς πράγματα που η τοπική αυτοδιοίκηση έχει λύσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια, όπως η καθαριότητα, οι υποδομές και η ουσιαστική κοινωνική πολιτική, για εμάς τους πολίτες της Λαμίας παραμένουν ζητούμενα. Η  σημερινή  διοίκησης της πόλης  υπηρετεί την αντίληψη που θέλει  το Δήμαρχο απλό διαχειριστή εξυπηρέτησης μικροσυμφερόντων χωρίς σχέδιο και όραμα. Η δίκη μου αντίληψη, η αντίληψη που διαχρονικά υπηρετώ,  είναι  αυτή που πιστεύει πως η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει με διορατικότητα να υλοποιεί σύγχρονες πολιτικές που θα έχουν θετικό αντίκτυπο στις ζωές των πολιτών . Που θα συγκρούεται με τις παθογένειες, θα εκσυγχρονίζει τις δομές της και θα απαντά στις προκλήσεις του μέλλοντος. Αυτό για έμενα  είναι το πραγματικά νέο, το σύγχρονο και το καινοτόμο.

 

Οι επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα έχουν μια ιδιαιτερότητα σε σχέση με το παρελθόν, που έχει να κάνει με την καθιέρωση της απλή αναλογικής. Πιστεύετε πως είναι προς το συμφέρον της Αυτοδιοίκησης; Μπορούν να προκύψουν συγκλίσεις και συνεργασίες ή μήπως θα οδηγηθούμε σε ατέρμονες διαμάχες και χαώδη δημοτικά συμβούλια;

Καταρχάς να σημειώσουμε πως ανήκω σε αυτούς που υποστηρίζουν πως η θέσπιση της απλής αναλογικής ήταν σωστή και θα είναι αρκετά ωφέλιμη για την τοπική αυτοδιοίκηση.   Διαχρονική μου άποψη είναι πως, δεν μπορείς να προχωρήσεις σε μεγάλες τομές και αλλαγές  αν πρώτα δεν έχεις δημιουργήσει συναινέσεις με ευρύτερες δυνάμεις. Όποιος τοποθετήσει  τις ανάγκες και τις φιλοδοξίες  του πάνω από τα προβλήματα της  πόλης θα είναι καταδικασμένος να αποτύχει. Στη πορεία μου στην πολιτική πάντα, ιδιαίτερα την περίοδο που ασκούσα τα καθήκοντα του αντιπεριφερειάρχη,   επιδίωκα οι τελικές αποφάσεις να είναι προϊόν συνεργασίας και  αλληλοκατανόησης και αυτό θα κάνω  αν οι πολίτες μου δώσουν την εντολή.

 

Ο συνδυασμός, του οποίου θα ηγηθείτε έχει την επίσημη στήριξη του Κινήματος Αλλαγής. Θα επιδιώξετε και από άλλους πολιτικούς χώρους το χρίσμα;

Η πολιτική μου τοποθέτηση είναι γνωστή και κρυστάλλινη . Ανήκω στο χώρο της κεντροαριστεράς από πολύ μικρός έχοντας δώσει πολιτικές μάχες από διάφορες θέσεις υπερασπιζόμενος τις αρχές και τις αξίες της  . Επιδίωξη μου είναι να ενεργοποιήσω  όλες τις δημιουργικές, δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις της Λαμίας , ώστε να οδηγηθούμε σε μια νέα πλειοψηφία, που θα υλοποιήσει ένα νέο σύγχρονο σχέδιο για την πόλη. Η Λαμία για να κοιτάξει το μέλλον με αισιοδοξία θα πρέπει να ξεφύγει από τις συντηρητικές ιδεολογίες και τις ιδεοληψίες που την «ταλαιπωρούν» τα τελευταία 21 χρόνια .

Επιδίωξη μου όμως είναι να καταστεί ο Δήμος η κινητήριος δύναμη που θα δώσει μια άλλη προοπτική στη πόλη

Ποιες είναι οι δικές σας δεσμεύσεις απέναντι στους κατοίκους της Λαμίας;

Θέλω να είμαι ξεκάθαρος και ειλικρινής. Δεν συζητώ για την επίλυση  των καθημερινών προβλημάτων όπως καθαριότητα, ασφάλεια , αξιοποίηση ελεύθερων χώρων , σχολεία και άλλα γιατί αυτό είναι αυτονόητο. Είναι η βασική υποχρέωση ενός δημάρχου, συνεπώς θα ήταν κωμικό οι δεσμεύσεις μου να σταματούν εκεί. Επιδίωξη μου όμως είναι να καταστεί ο Δήμος η κινητήριος δύναμη που θα δώσει μια άλλη προοπτική στη πόλη, θα την αναδείξει και θα εκμεταλλευτεί τα πλεονεκτήματα της ώστε να δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες για όλους. 

 

Και με ποιον τρόπο μπορεί να επιτευχθεί αυτό;

Με ένα ολοκληρωμένο και πολύπλευρο εφικτό σχέδιο που θα συνδυάζει όλο το εύρος των πολιτικών που μπορεί να ασκήσει η τοπική αυτοδιοίκηση και που στη τελική του διαμόρφωση θα έχουν συμβάλει και οι φορείς της πόλης . Επιτρέψτε μου  να σας θυμίσω πως την περίοδο που ήμουν αντιπεριφερειάρχης δώσαμε πολύ μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη της Λαμίας εντάσσοντας στο ΠΕΠ της Περιφέρειας συμβάλλοντας στην υλοποίηση πάρα πολύ σημαντικών  έργων  υποδομών αλλά και κοινωνικών ,πολιτιστικών δράσεων . Το έργο αυτής της περιόδου είναι  η παρακαταθήκη μας και το διαβατήριο μας  για το μέλλον αν οι πολίτες επιλέξουν την αυτοδιοικητική μας πρόταση. Έχουμε τη γνώση και την εμπειρία μα πάνω από όλα έχουμε την όρεξη να εργαστούμε σκληρά για να  κάνουμε το τόπο μας καλύτερο.

 

Ποιοι άνθρωποι πλαισιώνουν το ψηφοδέλτιο σας, νέοι στην πολιτική σκηνή ή έμπειροι;

Προσπάθεια του συνδυασμού μας είναι να πλαισιωθεί  από ανθρώπους και νέους και έμπειρους στην πολιτική σκηνή του τόπου. Θέλουμε ανθρώπους που να διαθέτουν την εμπειρία, την τεχνογνωσία αλλά και απλούς ανθρώπους της καθημερινότητας και της εργασίας που να γνωρίζουν τα προβλήματα από πρώτο χέρι. Η δύναμη μας είναι η σύνθεση και για αυτό, στόχος μας είναι η νέα αντίληψη που πρεσβεύουμε να αποτυπωθεί και στα πρόσωπα. Είμαστε έτοιμοι και πολύ σύντομα θα ανακοινώσουμε την πρώτη ομάδα υποψηφίων δημοτικών συμβούλων.

 

Βλέποντας στο μέλλον πως οραματίζεστε της Λαμίας;

Ένας  προοδευτικός Δήμαρχος μια μεγάλης πόλης του εξωτερικού  είχε πει κάποτε « μια προηγμένη πόλη δεν κρίνεται από το αν οι λιγότερο εύποροι συμπολίτες μας έχουν αυτοκίνητα αλλά από το αν οι πλούσιοι χρησιμοποιούν τη δημοτική συγκοινωνία». Αυτή ακριβώς η φράση είναι που συνοψίζει το πως οραματιζόμαστε τη Λαμία του μέλλοντος. Είναι η έννοια της προοπτικής ως μιας πόλης που  θα  αξιοποιεί τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Μια πόλη που θα προχωρήσει στην αισθητική της αναβάθμιση και θα γίνει πιο φιλική και λειτουργική. Μια πόλη που θα έχει  ένα κοινωνικό πλέγμα στήριξης για τους συμπολίτες μας που η μακροχρόνια οικονομική κρίση τους χτύπησε. Αλλά το πιο σημαντικό είναι να βάλουμε τη Λαμία στο δρόμο της ανάπτυξης ώστε να δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες προόδου για όλους τους συμπολίτες μας. Δεν είναι εύκολο, αλλά με σχέδιο και σκληρή δουλεία μπορούμε να αξιοποιήσουμε τον πλούτο του τόπου μας, το μεγάλο κεφάλαιο της ιδιαίτερης πατρίδας μας που δεν είναι άλλο από τους ανθρώπους του και να κοιτάξουμε πλέον το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία.

 

Δείτε στο ΒΙΝΤΕΟ που ακολουθεί την ομιλία του κου Στάικου την ημέρα παρουσίασης της υποψηφιότητάς του:

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το όραμα του Θωμά Στάικου για τη Λαμία (video-ΦΩΤΟ)

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.