Ο ευρωβουλευτής και εκ νέου υποψήφιος και πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης μας μίλησε για την πόλωση του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, για τα ποσοστά που θα «πιάσει» το ΚΙΝΑΛ στις εκλογές της Κυριακής αλλά και για πιθανές συνεργασίες!

Συνέντευξη: Γιώργος Παπασταμούλος

«Πως μπορούμε να μιλάμε για εκπροσώπηση των προοδευτικών πολιτών από τον κ. Τσίπρα όταν καταγγέλλει τις ελίτ αλλά ταυτόχρονα χρησιμοποιεί τα κότερά τους…»

 

Σας προβληματίζει η πόλωση μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ αναφορικά με τη δική σας παράταξη, αν λάβει κανείς σοβαρά το ενδεχόμενο να υποστείτε ενόψει των ευρωεκλογών τις συνέπειες του σκληρού διπολισμού;

Δεν ανησυχώ για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ πολώνουν το κλίμα γιατί θέλουν να κρύψουν την αδυναμία τους να τοποθετηθούν ξεκάθαρα για τα μεγάλα θέματα που αφορούν την Ευρώπη και την πατρίδα μας. Τι θα πει ο κ Μητσοτάκης, ψηφίστε Νέα Δημοκρατία για να στηρίξετε τον εκλεκτό της κας Μέρκελ . Ή αντίστοιχα ο κ. Τσίπρας θα προβάλει την Ευρωπαϊκή αριστερά του Μελανσόν. Το τρομακτικά χαμηλό επίπεδο της προεκλογικής περιόδου με αποκορύφωμα την πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή υπενθύμισε σε όλους τους Έλληνες πόσο χρήσιμη είναι η ύπαρξη μιας ισχυρής προοδευτικής παράταξης της ευθύνης και της μετριοπάθειας, απάντηση στην παρακμή του κοινοβουλευτικού λόγου.

 

Ο πρωθυπουργός απηύθυνε πρόταση για συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων ενόψει των εκλογών στην αυτοδιοίκηση, των ευρωεκλογών και των εθνικών εκλογών. Πώς την αντιμετωπίζετε; 

Πως μπορούμε να μιλάμε για εκπροσώπηση των προοδευτικών πολιτών από τον κ. Τσίπρα όταν καταγγέλλει τις ελίτ αλλά ταυτόχρονα χρησιμοποιεί τα κότερά τους για διακοπές αξίας δεκάδων χιλιάδων ευρώ ή καλύπτει την αντιθεσμική και αντιδημοκρατική συμπεριφορά του κ. Πολάκη. Παράλληλα, η «Προοδευτική Συμμαχία» που αναφέρατε δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας συνασπισμός εξουσίας εκπροσώπων της Καραμανλικής Δεξιάς, Υπουργών του κ. Καμμένου και στελεχών προερχόμενων από την Κεντροαριστερά που προτίμησαν τις υπουργικές καρέκλες από την πολιτική συνέπεια. Η σύμπραξη αυτή εξουσίας είναι εκτός των αρχών και αξιών της Κεντροαριστεράς.

 

Μετεκλογικά, αν προκύψει ανάγκη για κυβερνητικά σχήματα συνεργασίας, εσείς τι θα κάνετε;

Τη θέση που θα έχουμε την επομένη των εκλογών θα την ορίσουν αποκλειστικά και μόνο οι πολίτες με την ψήφο τους. Αν ο λαός μας δώσει ένα μεγάλο ποσοστό καθιστώντας μας ικανούς να ‘επιβάλουμε’ προοδευτική ατζέντα στην επόμενη κυβέρνηση, τότε ναι, θα πρέπει να μετάσχουμε σε αυτήν. Αν όμως, επιλέξει ένα μικρό ποσοστό για το Κίνημα Αλλαγής, τότε θα πρέπει να είμαστε χρήσιμοι για την κοινωνία από τα έδρανα της αντιπολίτευσης. Η εξουσία, εξάλλου, δεν μπορεί να είναι αυτοσκοπός.

«Οι παροχές που ανακοινώθηκαν θα μπορούσαν να είχαν δοθεί πολλά χρόνια γρηγορότερα αν δεν είχαν προηγηθεί οι πειραματισμοί Τσίπρα – Βαρουφάκη – Καμμένου»

Κατά τη γνώμη σας ο ΣΥΡΙΖΑ συγκαταλέγεται στις προοδευτικές δυνάμεις, αν λάβει κανείς υπόψη του μια σειρά θετικών μέτρων που έχουν ληφθεί, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού; 

Η αξιολόγησης της οικονομικής πολιτικής μιας κυβέρνησης δεν μπορεί να γίνεται με όρους επικαιρότητας. Για παράδειγμα, η μείωση του ΦΠΑ γίνεται από την ίδια κυβέρνηση που είχε προχωρήσει στην αύξηση του. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ένα μεγάλο μέρος της ασκούμενης πολιτικής έχει έντονα συντηρητικά στοιχεία. Οι παροχές που ανακοινώθηκαν θα μπορούσαν να είχαν δοθεί πολλά χρόνια γρηγορότερα αν δεν είχαν προηγηθεί οι πειραματισμοί Τσίπρα – Βαρουφάκη – Καμμένου που έριξαν την καρδάρα με τις θυσίες του Ελληνικού λαού.

 

Είστε από εκείνα τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ που εδώ και αρκετό καιρό έχετε θέσει ως στόχο το διψήφιο ποσοστό. Λίγες μόλις μέρες πριν τις εκλογές θεωρείτε ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό;

Στόχος του Κινήματος Αλλαγής από την πρώτη στιγμή ήταν η συσπείρωση των προοδευτικών δυνάμεων μετά από χρόνια πολυκερματισμού. Με βασικό πυλώνα του το ΠΑΣΟΚ, το Κίνημα Αλλαγής παίρνει τη σκυτάλη από το 8% της Ελιάς και φιλοδοξεί να φτάσει ακόμα πιο μακριά. Από την επαφή που είχα με τον κόσμο, θεωρώ ότι ένα ισχυρό ποσοστό είναι εφικτό στις εκλογές της Κυριακής, το οποίο θα αποτελέσει και τη βάση για την επόμενη μάχη των εθνικών εκλογών.

 Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει υποστηρίξει μια σειρά συντηρητικών και αντιλαϊκών θέσεων για τη χώρα, ο Αλέξης Τσίπρας από την άλλη προωθεί μέτρα ενίχυσης της κοινωνίας. Αν το ΚΙΝΑΛ ήταν στην εξουσία ποια πιστεύετε θα ήταν η εναλλακτική πρότασή του για τη χώρα;

 Πρώτα ως πολίτης και δευτερευόντως ως πολιτικός, λυπάμαι πραγματικά που ο ΣΥΡΙΖΑ αντιγράφει πιστά πολλές από τις πρακτικές του παρελθόντος, με τις οποίες είμαι φύση θέση αντίθετος. Συμφωνώ την ανάγκη υποστήριξης των πιο αδύναμων στρωμάτων της κοινωνίας, αλλά πρέπει να είναι ανεξάρτητη από τον εκλογικό κύκλο και να  γίνονται βάσει ενός σχεδίου αλληλεγγύης και κοινωνικής δικαιοσύνης. Όταν αυτό συμβαίνει λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές, τότε το μήνυμα που στέλνουμε προς την κοινωνία είναι απολύτως λανθασμένο. υπονόμευσαν την προσπάθεια με ακραίους λαϊκισμούς, έχοντας την ίδια στρατηγική με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε βέβαια μπορεί η Νέα Δημοκρατία να αποτελέσει μία ρεαλιστική εναλλακτική. Οι τελευταίες δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη ότι οι κοινωνικές ανισότητες είναι ένα φυσικό φαινόμενο και η υποστήριξη στην εφταήμερη εργασία δείχνουν το δρόμο που θέλει να ακολουθήσει η Νέα Δημοκρατία. Η ενίσχυση της παράταξής μας θα είναι μία δίκαιη τιμωρία και για τους δύο.

 

 Διεκδικείτε εκ νέου τη θέση του Ευρωβουλευτή. Γιατί πιστεύετε ότι θα πρέπει να σας ψηφίσουν οι πολίτες και πώς βλέπετε να διαμορφώνονται οι συσχετισμοί στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, μετά τις εκλογές.

Χαίρομαι που ο Ελληνικός λαός ψηφίζει τους Ευρωβουλευτές του και δεν τους διορίζουν τα κόμματα ώστε οι πολίτες να μπορούν να αξιολογήσουν τη δουλειά μου αυτά τα 5 χρόνια. Το πιο πρόσφατο και ίσως πιο σημαντικό θέμα με το οποίο ασχολήθηκα ως εισηγητής για την Σοσιαλιστική Ομάδα, ήταν η αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και η δημιουργία του RescEU, το οποίο συμπεριελήφθη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα 20 πιο σημαντικά επιτεύγματα της Ένωσης την περίοδο 2014-2019. Με το νέο πλαίσιο, δίνεται η δυνατότητα στα Κράτη Μέλη να είναι καλύτερα προετοιμασμένα για να αντιμετωπίσουν τις όλο και αυξανόμενες φυσικές καταστροφές, με την χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση τόσο της αγοράς νέων μέσων με 90% όσο και της επισκευής των ήδη υπαρχόντων με 75%, καθώς και ελέγχου των σχεδίων πολιτικής προστασίας για να μη ξαναζήσουμε νέες ανθρώπινες τραγωδίες όπως το περσινό καλοκαίρι στο Μάτι. Δυστυχώς όπως αποδείχτηκε πρόσφατα η κυβέρνηση ενώ θα μπορούσε δεν αξιοποίησε τις δυνατότητες αυτές, με αποτέλεσμα σε αυτή την αντιπυρική περίοδο να μην είμαστε όσο καλά προετοιμασμένοι όσο θα μπορούσαμε.

Επίσης, ως μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων ασχολήθηκα με ζητήματα που αφορούν τα εθνικά μας θέματα από την αντιμετώπιση της Τουρκικής επιθετικότητας στην προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής μειονότητας στην Βόρειο Ήπειρο.

Τέλος, στην Επιτροπή Αγροτικών Υποθέσεων και Ανάπτυξης της Υπαίθρου στην οποία συμμετέχω από το 2017 και μετά ενόψει της αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής ενδιαφέρθηκα για την προστασία των άμεσων επενδύσεων από την εξωτερική σύγκληση.

Όσον αφορά τους συσχετισμούς της επόμενης ημέρας, στόχος του Κινήματος Αλλαγής και των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών είναι η ανατροπή της απόλυτης κυριαρχίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς που μας έχει οδηγήσει στη θεσμική στασιμότητα. Είναι απαραίτητη η διαμόρφωση μίας προοδευτικής προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ των Σοσιαλιστών, των Πρασίνων και των πιο προοδευτικών Φιλελευθέρων που είναι στρατηγικά υπέρ της ταχύτερης πολιτικής ενοποίησης για περισσότερη δημοκρατία, διαφάνεια, κοινούς κανόνες ανταγωνισμού στην ενιαία αγορά και κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.