Αρχική Ελλάδα Συντηρεί την ένταση η Τουρκία: Μαχητικά πέταξαν πάνω από τη Ρω

Συντηρεί την ένταση η Τουρκία: Μαχητικά πέταξαν πάνω από τη Ρω

Δύο τουρκικά αεροσκάφη F-16 που εισήλθαν στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης πέταξαν πάνω από τη Ρω στα 14.000 πόδια στις 9:25 το πρωί, προκλητική ενέργεια που επανέλαβαν 3 λεπτά αργότερα πετώντας πάνω από το ακριτικό νησί στα 13.500 πόδια.

Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες κατά πάγια τακτική.

Έντονη ήταν εν τω μεταξύ η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στην επιστολή του Τούρκου Μονίμου Αντιπροσώπου στον ΟΗΕ, ο οποίος κατέθεσε τις γεωγραφικές συντεταγμένες με βάση το τουρκολυβικό μνημόνιο.

Το ελληνικό υπουργείο καταγγέλλει ότι η Τουρκία «ψευδεπίγραφα, για πολλοστή φορά, στο όνομα της ειρήνης και σταθερότητας της Ανατολικής Μεσογείου, με ανυπόστατα επιχειρήματα, επιμένει στην παραβατικότητα και αποσταθεροποίηση».

Στην επιστολή του Φεριντούν Χάντι Σινιρλιόγλου εμφανίζονται συντεταγμένες, βάσει των οποίων η Τουρκία αγνοεί την ΑΟΖ τεσσάρων ελληνικών νησιών, καταπατώντας παράλληλα και την ΑΟΕ της Κύπρου.

Ο Τούρκος διπλωμάτης ισχυρίζεται πως οι τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ είναι νόμιμες. Αναφέρεται στην Κυπριακή Δημοκρατία ως «ελληνοκυπριακή διοίκηση», αμφισβητώντας ανοικτά την κρατική της υπόσταση, ενώ αναγνωρίζει το ψευδοκράτος.

Ήδη από τις 19 Μαρτίου η Ελληνίδα Μόνιμη Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ είχε απαντήσει τόσο στην κατάθεση συντεταγμένων από την τουρκική πλευρά όσο και σε επιστολή του Σινιρλιόγλου από τον Φεβρουάριο, επαναλαμβάνοντας τις ελληνικές θέσεις περί συνολικής απόρριψης των τουρκικών διεκδικήσεων.

Στην ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών υπογραμμίζεται πως «η Ελλάδα, αλλά και σύσσωμη η διεθνής κοινότητα, καταδικάζει την τουρκική στάση, συνεχίζει να αναγνωρίζει τα νόμιμα κράτη μέλη της τελευταίας και να αποκηρύσσει παράνομες οντότητες».

Επιπλέον η Αθήνα επαναλαμβάνει ότι «η εμμονή στην παραβατικότητα, με ή χωρίς χάρτες, δεν δημιουργεί ούτε δίκαιο, ούτε δικαιώματα. Και, βεβαίως, απαντάται καταλλήλως».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.