Αρχική Αφιέρωμα Τα μυστικά στις ενοικιάσεις αυτοκινήτων

Τα μυστικά στις ενοικιάσεις αυτοκινήτων

 

Διακοπές: Αν υπήρχε ένας πιο ευρύς ορισμός, που τις περιγράφει σε συνειρμικό επίπεδο, θα όριζε τις διακοπές ως τη στιγμή, που ομορφαίνει την καθημερινότητα και κάνει κάθε δυσκολία να φαντάζει ασήμαντη μέχρι τη στιγμή της άφιξής μας στον ιδανικό προορισμό μας. Κάθε προετοιμασία μας γεμίζει με ενθουσιασμό μέχρι τη στιγμή, που θα έρθουμε αντιμέτωποι με ορισμένες απλές μεν διαδικασίες, που όμως χρειάζονται λίγη προσοχή, όπως η ενοικίαση αυτοκινήτου. Για πολλούς οι τυπικές λεπτομέρειες των σχετικών διαδικασιών αποτελούν βραχνά, ωστόσο ακολουθώντας μερικές απλές συμβουλές όλα γίνονται πιο εύκολα.

3 τύποι ασφάλισης

Ένα από τα κύρια σημεία, που οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή είναι η σωστή ασφάλιση. Γνωρίζετε τις λεπτομέρειες της ασφάλισης, που παρέχεται για το αυτοκίνητο της επιλογής σας; Στην Ελλάδα και γενικότερα στην Ευρώπη υπάρχουν οι ακόλουθοι 3 τύποι ασφαλίσεων:

1)Η CDW (Collision Damage and Theft Waiver), η οποία καλύπτει τον ενοικιαστή του οχήματος σε περίπτωση ζημίας ή κλοπής. Σε αυτή την περίπτωση καλύπτεστε έως ένα ποσό, που ορίζει εκάστοτε εταιρεία. Περιλαμβάνεται στην τιμή ενοικίασης, οπότε δεν έχετε παρά να ελέγξετε το συμβόλαιό σας κατά την υπογραφή.
2) Η LDW ή FDW (Loss Damage and Theft Waiver ή Full Damage and Theft Waiver), την οποία επιλέγετε κατά την παραλαβή, εφόσον το επιθυμείτε και με την οποία μειώνεται το ποσό ευθύνης αναλόγως οχήματος. 3)Τέλος η  SCDW (Super Collision Damage Waiver) απαλλάσσει πλήρως τον ενοικιαστή από την ευθύνη συμμετοχής στις ζημίες, η οποία επίσης δεν περιλαμβάνεται στην τιμή και την επιλέγετε, εφόσον το επιθυμείτε.

Γιατί να επιλέξετε τις έξτρα ασφαλίσεις

Σε μια πολυπληθή πόλη με πολυσύχναστους δρόμους και ιδιαίτερη κίνηση οι ζημίες του οχήματος είναι πολλές. Πολλά τα στενά ιδίως στο κέντρο, δρόμοι που ο ενοικιαστής του οχήματος δεν είναι εξοικειωμένος, απότομες ανηφόρες ή κατηφόρες στα προάστια, όλα είναι παράμετροι που πρέπει κάποιος να λάβει υπόψη πριν επιλέξει ασφάλιση. Αυτό που η πλειονότητα των πελατών συνηθίζει είναι να αποφεύγει τις έξτρα ασφαλίσεις στην ενοικίαση αυτοκινήτου Αθήνα, γιατί ανεβάζουν το κόστος της ενοικίασης, όμως έτσι έχει κάποιος ήσυχο το κεφάλι του, ότι δε θα χρεωθεί πολλά σε περίπτωση ζημίας. Σε αυτό συνηγορούν και οι ειδικοί στον χώρο.

Οι οδηγοί θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις εξτρα ασφαλίσεις. Δυστυχώς κάποιες εταιρείες ενοικιάσεων αυτοκινήτου τις δίνουν πολύ ακριβά και περιλαμβάνουν σε αυτές και αποζημιώσεις για λάστιχα ή παρμπριζ, κάτι που λειτουργεί αποτρεπτικά για τους οδηγούς. Οι σκληρές πολιτικές πώλησης, που ασκούν κάποιες εταιρείες, μπορεί να υπαινίσσονται, ότι δεν καλύπτεστε αν δεν αγοράσετε και κάποια έξτρα ασφάλιση, όμως αυτό δεν ισχύει. Απλώς με τις έξτρα ασφαλίσεις κατοχυρώνετε τη μείωση του ποσού με το οποίο θα επιβαρυνθείτε σε ενδεχόμενη ζημία. Επιπρόσθετα σε ορισμένες περιπτώσεις οι εταιρείες ζητούν προκαταβολές για ζημίες, κλοπές ή άλλα περιστατικά όπως κλήσεις και πρόστιμα. Αυτό που οι ειδικοί συνιστούν είναι να έχετε μια έξτρα πιστωτική μαζί σας, στο όνομά σας για να αφήσετε ως εγγύηση, ώστε να μην αποδεκατίσετε τον προϋπολογισμό των διακοπών σας.

Οι έξτρα χρεώσεις απογειώνουν τις τιμές

Οι έξτρα χρεώσεις στην μπορεί να ανεβάσουν το κόστος κατακόρυφα. Σε έρευνα που διεξήγαγε εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτου, διαπιστώθηκε, ότι οι επιβάτες αυξάνουν την τελική τιμή ενοικίασης στον γκισέ της παραλαβής, απλώς επιλέγοντας εξτρα υπηρεσίες. Κάποιος που έχει σκοπό να προχωρήσει σε ενοικίαση αυτοκινήτου Θεσσαλονίκη δε χρειάζεται σύστημα πλοήγησης, αφενός γιατί όλοι οι δρόμοι οδηγούν στον κεντρικό (στην παραλία), οπότε είναι δύσκολο να χαθεί κανείς, αφετέρου όλα τα κινητά διαθέτουν GPS. Από την άλλη εφόσον αυτό είναι εφικτό, πάρτε μαζί σας το παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου, καθώς αυξάνεται το κόστος αν το ενοικιάσετε.

Ένα ακόμη σημείο, που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής είναι η παράδοση του οχήματος. Με λίγη εξτρα εργασία όμως μπορείτε να αποφύγετε και αυτόν τον σκόπελο αρκεί να ακολουθήσετε τα επόμενα 2 βήματα:

Α)Βγάλτε φωτογραφίες το αυτοκίνητο σας πριν την παράδοση για να επιβεβαιώσετε, ότι δεν έχουν γίνει ζημιές.
Β)Παραδώστε το όχημα εντός ωραρίου εργασίας, ώστε να βρείτε κάποιον υπάλληλο εκεί. Φωτογραφίστε το και κατά τη στιγμή της παράδοσης, ώστε να είστε σίγουροι, ότι δεν έγιναν ζημιές ούτε εκείνη τη στιγμή. Εάν το παραδώσετε σε υπάλληλο, δεν υπάρχει περίπτωση να σας πουν εκ των υστέρων, ότι υπάρχει ζημιά, αλλά το διαπίστωσαν μετά την παράδοση και αφού το έλεγξαν.

Κείμενα γεμάτα τεχνικές ορολογίες, έξτρα χρεώσεις, επιθετική πώληση μπορεί να είναι κάποιες από τις συνθήκες, που κάνουν τις ενοικιάσεις αυτοκινήτων δύσκολη υπόθεση, αλλά με λίγη προσοχή στις λεπτομέρειες και με μια μικρή προετοιμασία πιο πριν, θα τις αντιμετωπίσει κανείς με τον αέρα επαγγελματία του είδους.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.