Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Τέμπη 1 χρόνος μετά – “Δεν φεύγει ο θυμός, δεν σβήνει η οργή”

 

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους.

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι της Λαμίας, το Εργατικό Κέντρο, οι Συνταξιούχοι σιδηροδρομικοί της Φθιώτιδας και πολλοί ακόμη φορείς απηύθυναν κάλεσμα σε συγκέντρωση στην πλατεία Πάρκου το πρωί της Τετάρτης 28 Φεβρουαρίου 2024. Στο πλευρό τους και οι αγρότες που μπήκαν με τα τρακτέρ τους στο κέντρο της πόλης αλλά και απλοί πολίτες, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι, μαθητές όλοι συναντήθηκαν στο κέντρο της πόλης για να αποδείξουν πως Δεν ξεχάσαμε και Δεν θα ξεχάσουμε!

Η αθρόα προσέλευση του κόσμου συγκινητική, στις ομιλίες ακούστηκαν λόγια καρδιάς και η μεγάλη πορεία στους δρόμους της πόλης κατέληξε στο σταθμό του ΟΣΕ Λαμίας.

Εκεί, σε μια συγκινητική ατμόσφαιρα, οι φοιτητές αφού διάβασαν ένα απόσπασμα από το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου, “Σχήμα της απουσίας”, κράτησαν ενός λεπτού σιγή και μετά απόθεσαν λουλούδια στο σημείο όπου οι ίδιοι έχουν σχηματίσει προχθές ένα άτυπο μνημείο.

Ένα χρόνο μετά, ξέρουμε πια πως ο πόνος μάς αφορά όλες και όλους και το τραύμα είναι συλλογικό. Οι άνθρωποι που συγκεντρώθηκαν χθες στο σταθμό των τρένων, σήμερα στην πλατεία Πάρκου και στην πορεία αλλά και όσοι θα συμμετάσχουν σε όλες τις εκδηλώσεις αυτές τις ημέρες, δείχνουν πως η απόφαση έχει παρθεί. Η σιωπή θα γίνει κραυγή! 

 

Η ανακοίνωση των Φοιτητικών Συλλόγων Λαμίας για τις κινητοποιήσεις των ημερών:

 1 χρόνο μετά το έγκλημα στα Τέμπη κάνουμε πράξη την υπόσχεση που δώσαμε:

Το έγκλημα αυτό δε θα ξεχαστεί! Όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή!

Στεκόμαστε με σεβασμό απέναντι στις 57 ψυχές που χάθηκαν, 1 χρόνο πριν στις 28 Φλεβάρη 2023!  Δείχνουμε την αλληλεγγύη μας στις οικογένειες τους που ξέρουν ότι μας έχουν στο πλευρό τους.  Ένα χρόνο πριν λαός και νεολαία συγκλονιστήκαμε από την είδηση, σαν να σταμάτησε στιγμιαία η καρδιά μας στο αντίκρισμα των εικόνων.  Κλάψαμε για τους νεκρούς μας, όμως τα δάκρυα αυτά έγιναν οργή και η οργή έγινε αγώνας.  Αγωνιστικό ποτάμι δίνοντας υπόσχεση πως θα πάρουμε εκδίκηση!  Πως δεν θα αφήσουμε το έγκλημα αυτό να ξεχαστεί – να συγκαλυφθεί. Αυτήν την υπόσχεση σήμερα την κάνουμε πράξη και θα συνεχίσουμε σε αυτό το δρόμο. Δεν πρόκειται να σταματήσουμε, δεν πρόκειται να ξεχάσουμε, δεν πρόκειται να τους αφήσουμε να συγκαλύψουν το έγκλημα.

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας:

  • Για να αποδοθούν οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες κόντρα στην προσπάθεια συγκάλυψης!
  • Γιατί όσο παραμένει η πολιτική που τσακίζει τις ζωές μας για τα κέρδη των λίγων, τόσο θα δημιουργούνται νέα Τέμπη στις ζωές και τις σπουδές μας! Για αυτό και τώρα πρέπει να δυναμώσουμε τον αγώνα μας ενάντια στο έγκλημα που επιχειρεί η ΝΔ με τους συμμάχους της, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και οδηγεί σε εκτροχιασμό του δικαιώματος μας στη μόρφωση!

Συνεχίζουμε περισσότεροι, αποφασισμένοι!

  • Τρίτη 27 Φλεβάρη, καλούμε σε συγκέντρωση και πολύμορφες δράσεις στο σταθμό του ΟΣΕ, στις 20:00.
  • Τετάρτη 28 Φλεβάρη κατάληψη των σχολών μας και συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις – στην μεγάλη πανελλαδική απεργία μέρα που συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη, 11:30, στην Πλατεία Πάρκου μαζί με τα εργατικά σωματεία και τους μαθητές.
  • Παρασκευή 1 Μάρτη, διοργανώνουμε μεγάλη συναυλία φοιτητών, μαθητών στο Πανεπιστήμιο (Γαλανέικα), με σύνθημα « τα κέρδη τους ή οι ζωές μας».
  • Πανελλαδικό συλλαλητήριο τη μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου και πανελλαδικό συντονισμό Φοιτητικών Συλλόγων. Καμία εκπαιδευτική λειτουργία των ιδρυμάτων, να παραλύσουν τα Πανεπιστήμια και να βρεθούν φοιτητές, καθηγητές, διοικητικό προσωπικό όλοι μαζί στους δρόμους!Αλλα ΝΕΑ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ