Αρχική Πολιτική Θ. Χειμάρας προς ΥπΑΑΤ: «Να προβλεφθεί αυξημένη μοριοδότηση στους αγρότες που επλήγησαν...

Θ. Χειμάρας προς ΥπΑΑΤ: «Να προβλεφθεί αυξημένη μοριοδότηση στους αγρότες που επλήγησαν από τον ΙΑΝΟ στις Προσκλήσεις για Νέους Αγρότες και Σχέδια Βελτίωσης»

 

 

Με ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό, ο Βουλευτής ΝΔ Φθιώτιδας Θέμης Χειμάρας ζητά αυξημένη μοριοδότηση των αγροτών που επλήγησαν από τον ΙΑΝΟ, στις προσκλήσεις που αναμένονται το προσεχές διάστημα λόγω της επικείμενης 9ης τροποποίησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ειδικότερα, στην ερώτηση, την οποία συνυπογράφει με τον Βουλευτή ΝΔ Καρδίτσας Γιώργο Κωτσό, γίνεται αναφορά στις προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για υποβολή προτάσεων που αναμένονται για τους Νέους Αγρότες στο Μέτρο 6 και για τα Σχέδια Βελτίωσης στο Μέτρο 4.

Στις δράσεις αυτές, άλλωστε, εξετάζεται ήδη η πρόβλεψη για επιπλέον μοριοδότηση προς τους υποψηφίους πυρόπληκτων περιοχών.

Ο Βουλευτής έχει πραγματοποιήσει σειρά συναντήσεων με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Στύλιο ο οποίος είναι αρμόδιος για τη διαχείριση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Υπενθυμίζεται ότι στις Π.Ε. Φθιώτιδας και Καρδίτσας, ο μεσογειακός τυφώνας ΙΑΝΟΣ προκάλεσε τεράστιες ζημιές τον Σεπτέμβριο 2020, με αποτέλεσμα να συρρικνωθεί σημαντικά το εισόδημα των αγροτών στις περιοχές αυτές.

Σε δήλωσή του ο Θέμης Χειμάρας αναφέρει:

«Να μοριοδοτηθούν επιπλέον οι αγρότες που δέχτηκαν τις συνέπειες του ΙΑΝΟΥ σε Φθιώτιδα και Καρδίτσα στις επικείμενες προσκλήσεις για Νέους Αγρότες και Σχέδια Βελτίωσης.

Με τον συνάδελφο Βουλευτή Καρδίτσας Γιώργο Κωτσό, σε ερώτησή μας προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ζητάμε την επιπρόσθετη στήριξη των παραγωγών σε Φθιώτιδα και Καρδίτσα, οι οποίοι είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται και τα χωράφια τους να καλύπτονται από τόνους νερό, τον περσινό Σεπτέμβρη.

Σε συναντήσεις το προηγούμενο διάστημα, έχω ήδη καταθέσει την πρόταση στον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, αρμόδιο για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Γιώργο Στύλιο, ο οποίος έχει δείξει θετική ανταπόκριση ως προς την περαιτέρω επεξεργασία της.

Οι δράσεις που αναμένονται μέσα από τη μεταβατική περίοδο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 14-21, μπορούν, σε συνδυασμό με την κρατική αρωγή που ήδη καταβάλλεται, να βοηθήσουν τους αγρότες μας να σταθούν ξανά στα πόδια τους και να αποσβέσουν το οικονομικό πλήγμα του ΙΑΝΟΥ».

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς: Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό
Θέμα: “Αυξημένη μοριοδότηση των πληγέντων λόγω Ιανού, υποψηφίων για τους Νέους Αγρότες και για τα Σχέδια Βελτίωσης, στους Ν. Φθιώτιδας και Καρδίτσας”

Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 ως τομεακό πρόγραμμα θα προκηρύξει δράσεις για Νέους Αγρότες και για Σχέδια Βελτίωσης. Στην επικείμενη 9η τροποποίηση του ΠΑΑ, εξετάζεται να υπάρξει πρόβλεψη για αυξημένη μοριοδότηση, στο πλαίσιο των προσκλήσεων του προγράμματος, για τους υποψηφίους από τις πυρόπληκτες περιοχές.

Συγκεκριμένα, αυτό θα αφορά στις Προσκλήσεις Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την υποβολή προτάσεων:
1) Στους Νέους Αγρότες, Μέτρο 6: «Ανάπτυξη γεωργικών εκμεταλλεύσεων και επιχειρήσεων», Υπομέτρο 6.1: «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών», και
2) στα Σχέδια Βελτίωσης, Μέτρο 4: «Επενδύσεις σε υλικά στοιχεία του ενεργητικού», Υπομέτρο 4.1: «Στήριξη για επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις», Δράση 4.1.1 “Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα της εκμετάλλευσης” και Δράση 4.1.3 “Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στη χρήση ΑΠΕ καθώς και στην προστασία του περιβάλλοντος”.
Στόχος του προγράμματος ενισχύσεων Νέων Αγροτών είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων μέσω της ηλικιακής ανανέωσης και της δημιουργίας επιχειρηματιών γεωργών ενώ στόχος των Σχεδίων Βελτίωσης είναι η άμβλυνση των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή.

Σε πολλές περιοχές των Νομών Καρδίτσας και Φθιώτιδας, εξαιτίας του μεσογειακού κυκλώνα «ΙΑΝΟΣ» καταγράφηκαν τεράστιες καταστροφές στις υποδομές, όπως στην αγροτική οδοποιία. Επίσης, πλημμύρισαν κατοικίες αλλά και αγροτικές εκτάσεις εξαιτίας υπερχειλισμένων ποταμών και καναλιών. Η συσσώρευση νερού στις καλλιέργειες κατέστησε ανέφικτη τη συγκομιδή και κατέστρεψε καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Τα μέτρα στήριξης των αγροτών που έλαβε η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του «ΙΑΝΟΥ», έχουν εξαιρετικά θετικό αποτύπωμα. Παρά το γεγονός αυτό, το αγροτικό εισόδημα σε αυτούς τους Νομούς το οποίο έχει ήδη δεχθεί πλήγμα λόγω της κλιματικής αλλαγής, συρρικνώθηκε ακόμη περισσότερο μετά από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του κυκλώνα. Για τους παραπάνω λόγους, αποτελεί επιτακτική ανάγκη η ανάληψη επιπλέον πρωτοβουλιών από το Υπουργείο για την ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας των περιοχών μας.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Είναι στις προθέσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η αυξημένη μοριοδότηση των υποψηφίων από τις περιοχές Φθιώτιδας και Καρδίτσας, στις επικείμενες προσκλήσεις του ΠΑΑ για τους Νέους Αγρότες και τα Σχέδια Βελτίωσης;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Θεμιστοκλής Χειμάρας
Βουλευτής Φθιώτιδας

Κωτσός Γεώργιος
Βουλευτής Καρδίτσας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.