Το πρόβλημα της μεταβίβασης των παλαιών τρακτέρ θέτει ο Βουλευτής Φθιώτιδας με τη Νέα Δημοκρατία, Θ. Χειμάρας, ζητώντας λύση στο πρόβλημα και πρόγραμμα απόσυρσής τους. Περισσότερα στο σχετικό δελτίο τύπου:
Σε ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Σπήλιο Λιβανό, ο Βουλευτής Φθιώτιδας θέτει ένα πρόβλημα που απασχολεί χιλιάδες αγρότες σε όλη τη χώρα.
Σύμφωνα με υπουργική απόφαση, οι ιδιοκτήτες γεωργικών ελκυστήρων ταξινομημένων πριν τις 21.5.1998, έπρεπε να εφοδιαστούν με διάταξη προστασίας έναντι ανατροπής εγκεκριμένου τύπου μέχρι τις 31.12.2020.
[magviber]
Η προθεσμία παρήλθε με αποτέλεσμα οι αγρότες – κάτοχοι παλαιών κυρίως τρακτέρ χωρίς καμπίνα στην πλειοψηφία τους, να αδυνατούν να προχωρήσουν στη μεταβίβασή τους.
Σε περίοδο που οι αγρότες πλήττονται σημαντικά από την πανδημία, καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα.
Για το λόγο αυτό, ο Βουλευτής ζητά την ολιγόμηνη παράταση της προθεσμίας για τον εφοδιασμό της απαραίτητης διάταξης προστασίας και την προκήρυξη ειδικού προγράμματος που θα προωθεί την απόσυρση των παλιών τρακτέρ και την αντικατάστασή τους με τρακτέρ νέας τεχνολογίας.
Παράλληλα, όπως υποστηρίζει ο Βουλευτής θα πρέπει να δοθούν κίνητρα για τον σκοπό αυτό ώστε οι αγρότες να μπορέσουν να εκσυγχρονίσουν τα τρακτέρ τους, μειώνοντας έτσι και το κόστος παραγωγής.
Σε δήλωσή του ο Θέμης Χειμάρας αναφέρει:
«Η μεταβίβαση των παλιών τρακτέρ, κυρίως αυτών χωρίς κλειστή καμπίνα, είναι πρόβλημα που απασχολεί τους αγρότες μας εδώ και χρόνια.
Σε ερώτησή μου προς τον ΥπΑΑΤ κ. Σπήλιο Λιβανό ζητώ την οριστική επίλυσή του σε δύο σκέλη:
– να δοθεί παράταση λίγων μηνών για τον εφοδιασμό διάταξης προστασίας σε παλιά τρακτέρ,
– να προκηρυχθεί, παράλληλα, ειδικό μέτρο για την απόσυρσή τους με παροχή ισχυρών κινήτρων (φορολογικά κίνητρα, ενημέρωση για τα οφέλη κ.α.), ώστε οι Έλληνες αγρότες να αντικαταστήσουν τα παλιά, επικίνδυνα τρακτέρ με νέα και σύγχρονα.
Θα αυξήσουν με αυτόν τον τρόπο την αποδοτικότητα της καλλιέργειας και θα μειώσουν το κόστος παραγωγής προστατεύοντας τους ίδιους και το περιβάλλον.”
Διαβάστε αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς: Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό
Θέμα: «Μεταβίβαση αγροτικών ελκυστήρων χωρίς διατάξεις προστασίας εγκεκριμένου τύπου.»
Σε όλη την ελληνική επικράτεια, μεγάλος αριθμός αγροτών που έχουν στην κατοχή τους γεωργικούς ελκυστήρες ταξινομημένους ή απογεγραμμένους πριν τις 21.5.1998, αδυνατεί να προχωρήσει στη μεταβίβαση τους, καθώς αυτοί δε φέρουν διάταξη προστασίας εγκεκριμένου τύπου.
Το νομοθετικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί με την αριθμ. 11337/Γ3Β/2365/ 27.5.2009 Υπουργική Απόφαση και μετά την τροποποίησή της με την αριθμ. Γ3Β 695/18368/12-2-2016 αναφέρει πως «οι γεωργικοί ελκυστήρες που έχουν ταξινομηθεί ή απογραφεί πριν τις 21-5-1998 και δε φέρουν διάταξη προστασίας έναντι ανατροπής εγκεκριμένου τύπου υποχρεούνται όπως εφοδιαστούν με αυτή μέχρι τέλους του 2020» (άρθρο 1, παρ. 2).
Όπως διαφαίνεται, μέχρι πρότινος η λύση στο χρονίζον αυτό πρόβλημα δινόταν με επαναλαμβανόμενη προσωρινή αναστολή ισχύος της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης.
Με την παρέλευση της καταληκτικής ημερομηνίας της 31.12.2020, αγρότες – κάτοχοι γεωργικών ελκυστήρων παλαιού τύπου και χωρίς κλειστή καμπίνα στην πλειοψηφία τους, αδυνατούν να προχωρήσουν στη μεταβίβασή τους.
Έτσι και εν μέσω της υγειονομικής κρίσης, όπου και ο αγροτικός κόσμος πλήττεται σφοδρά από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, ένα ακόμα πρόβλημα προστίθεται στους Έλληνες παραγωγούς.
Μία επιπλέον ολιγόμηνη παράταση της σχετικής διάταξης για υποχρεωτικό εφοδιασμό διάταξης προστασίας εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, προκρίνεται ως απαραίτητη δεδομένης της χρονικής στιγμής, όμως δε δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα.
Ο σχεδιασμός, η χρηματοδότηση μέσω ευρωπαϊκών πόρων και η προκήρυξη δράσης για απόσυρση και αντικατάσταση των παλαιών ελκυστήρων με νέα, σύγχρονα μηχανήματα θα έδινε οριστική λύση σε ένα πρόβλημα που εδώ και δύο σχεδόν δεκαετίες μετατίθεται χρονικά χωρίς να θεραπεύεται.
Συνδυαστικά με τη θεσμοθέτηση ισχυρών κινήτρων για απόσυρση και αντικατάσταση παλαιών ελκυστήρων με νέους ελκυστήρες, ενημέρωση και κατάρτιση των αγροτών για ζητήματα σύγχρονης γεωργίας, η λύση αυτή μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση της παραγωγικότητας του πρωτογενούς τομέα αλλά και στη μείωση του κόστους παραγωγής.
Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο κ. Υπουργός,
1. Είναι στις προθέσεις του Υπουργείου να δοθεί επιπρόσθετη ολιγόμηνη παράταση για τον υποχρεωτικό εφοδιασμό των γεωργικών ελκυστήρων με διάταξη προστασίας έναντι ανατροπής, μιας και που η προηγούμενη εξέπνευσε στις 31.12.2020, καθώς και να διευκρινιστούν οι απαραίτητες προδιαγραφές για την τοποθέτηση της διάταξης προστασίας σε παλαιό ελκυστήρα;
2. Εντάσσεται στο σχεδιασμό του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η θεσμοθέτηση ειδικού προγράμματος απόσυρσης των γεωργικών ελκυστήρων παλαιού τύπου με ταυτόχρονη παροχή ισχυρών κινήτρων στους αγρότες (φορολογικά κίνητρα, ενημέρωση για τα οφέλη κ.α.) για αγορά σύγχρονων γεωργικών ελκυστήρων, οι οποίοι θα πληρούν τους προβλεπόμενους κανονισμούς ασφαλείας;
Ο ερωτών Βουλευτής
Θεμιστοκλής Αθ. Χειμάρας