Παρασκευή, 24 Μαρτίου, 2023

“Το Κιβώτιο”: Μια σπουδαία ερμηνεία του Φώτη Μακρή και μια ενδιαφέρουσα συζήτηση

 

Το Σάββατο 2 Απριλίου παρακολουθήσαμε στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας «Το Κιβώτιο» από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Άρη Αλεξάνδρου με τον Φώτη Μακρή, τη δεύτερη παράσταση στα πλαίσια του Φεστιβάλ “Σολίστες και Πρωταγωνιστές” του ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης.

Πρόκειται για διασκευή του έργου – ορόσημου του Άρη Αλεξάνδρου, το οποίο οι μελετητές το κατατάσσουν στις πρώτες θέσεις των κορυφαίων μυθιστορημάτων που έχουν γραφεί τον 20 αιώνα στη χώρα μας.

Στα τέλη του Ελληνικού εμφυλίου πολέμου, μια ομάδα ανταρτών αναλαμβάνει μετά από σχετική εντολή του Γενικού Αρχηγείου να μεταφέρει, περνώντας μέσα από εχθρικό έδαφος, ένα κιβώτιο αγνώστου περιεχομένου, με παραλήπτες τη διοίκηση μιας ανταρτοκρατούμενης πόλης. Στη διάρκεια της αποστολής η ομάδα αρχίζει να χάνει τα μέλη της σταδιακά μέχρι που σώζεται ένας μόνο αντάρτης, ο οποίος τελικά κατορθώνει να παραδώσει το κιβώτιο. Όταν όμως φτάνει στον προορισμό του, διαπιστώνεται πως είναι άδειο και ο αντάρτης φυλακίζεται από τους άλλους συντρόφους του ως δολιοφθορέας.

Στην προσπάθεια να αποδείξει την αθωότητά του, αρχίζει να συντάσσει αναφορές στον ανακριτή, όπου δεν διστάζει να εξηγεί και να ερμηνεύει, το νόημα της παράδοξης αποστολής τους.

Παρακολουθήσαμε με κομμένη την ανάσα τον Φώτη Μακρή να μας περιγράφει τη διαδρομή του κιβωτίου.  Μια ερμηνεία σε πυρετώδεις ρυθμούς που όμως διατήρησε από την αρχή ως το τέλος το μέτρο της, χωρίς να ξεφύγει σε υπερβολές.

Ο ήρωας της παράστασης είναι ένας απελπισμένος άνθρωπος που παλεύει να διατηρήσει την ψυχραιμία και τη διαύγειά του για να θυμηθεί και να περιγράψει με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια τα περιστατικά και ο Φώτης Μακρής απέδωσε με συγκλονιστική λεπτομέρεια αυτή την ψυχική του κατάσταση.

Την παράσταση ακολούθησε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με την κα Βασιλική Λάζου, ιστορικό, συγγραφέα και καθηγήτρια στο τμήμα πολιτικών επιστημών του ΑΠΘ, τον κ. Άρη Μπουσιόπουλο, φιλόλογο και φυσικά τον πρωταγωνιστή της παράστασης, Φώτη Μακρή, ενώ ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δη.Πε.Θε Ρούμελης Νίκος Ορφανός, ανέλαβε το συντονισμό της συζήτησης.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, μάθαμε από τον Φώτη Μακρή ενδιαφέροντα πράγματα, κάποια από αυτά άγνωστα στο ευρύ κοινό, όπως ας πούμε ότι τις τελευταίες πυρετώδεις 30 σελίδες του έργου που ο Άρης Αλεξάνδρου έγραψε χωρίς να χρησιμοποιήσει ούτε μία τελεία τις έγραψε όντως εμπύρετος και μέσα σε ένα μόλις απόγευμα!

Μας εντυπωσίασε το γεγονός ότι αυτό το μυθιστόρημα των 300 σελίδων, οι Φώτης Μακρής και Κλεοπάτρα Τολόγκου που έκαναν τη δραματουργική του επεξεργασία, κατάφεραν να το μεταφέρουν σε 30 σχεδόν σελίδες χωρίς να αλλάξουν ούτε λέξη από το κείμενο και διατηρώντας μια αφηγηματική συνοχή τέτοια που ακόμα και ο πιο ανυποψίαστος θεατής αντιλαμβάνεται άμεσα όλη την ιστορία.

Ο κ. Μπουσιόπουλος μάς μίλησε για τον Άρη Αλεξάνδρου και το εξεπέραστό του έργο ως μεταφραστής των πιο εμβληματικών έργων της ρώσικης λογοτεχνίας και μάς ανέλυσε “Το Κιβώτιο” ως λογοτεχνικό έργο ενώ τόνισε ότι περιέχει στοιχεία θρίλερ και πως η παράσταση κατάφερε να διατηρήσει αυτό το στοιχείο της αγωνίας ακόμα και για εκείνους που γνώριζαν το περιεχόμενο του μυθιστορήματος.

Η κα Λάζου αναφέρθηκε στις διάφορες ερμηνείες που έχουν κατά καιρούς διατυπωθεί για το μυθιστόρημα του Άρη Αλεξάνδρου καθώς έχει ερμηνευθεί από αλληγορία για τον εμφύλιο και ως καταγγελία των κάθε είδους εξουσιών και ιερατείων αλλά και ως ένα σχόλιο στον δυτικό πολιτισμό. Μιλώντας για τις προεκτάσεις του έργου έως σήμερα τόνισε τις διαφορετικές αναγνώσεις που αυτό λαμβάνει στην πορεία του στο χρόνο καθώς σημαντικά ιστορικά και πολιτικά γεγονότα διαμορφώνουν σε κάθε γενιά διαφορετική θεώρηση των πραγμάτων και κατέληξε πως το έργο αυτό αποτελεί καταγγελία στον παραλογισμό που απορρέει από κάθε μορφής εξουσία.

Παρών στην παράσταση αλλά και καθόλη τη διάρκεια της συζήτησης ο Δήμαρχος Λαμιέων, Θύμιος Καραΐσκος, ο οποίος συνεχάρη τον πρωταγωνιστή αλλά και τους ομιλητές και συνομίλησε μαζί τους για αρκετή ώρα μετά το τέλος της εκδήλωσης.

Συντελεστές:

Δραματουργική επεξεργασία – Σκηνοθεσία : Φώτης Μακρής, Κλεοπάτρα Τολόγκου

Πρωταγωνιστής: Φώτης Μακρής

Σκηνογραφία : Διονύσης Μανουσάκης

Μουσική : Γιώργος Νινιός

 

Δείτε όσα είχε πει ο κ. Μακρής στη συνέντευξη τύπου για την παράσταση:

 

Δείτε εδώ λεπτομέρειες για τις επόμενες παραστάσεις που έρχονται στο Φεστιβάλ Σολίστες και Πρωταγωνιστές 2022.

Αλλα ΝΕΑ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ