Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Πανελλαδική πρωτοτυπία: Το πρώτο MaskaRun έρχεται στην Στερεά!

Σάρκα και οστά παίρνει η ιδέα για την διεξαγωγή αγώνα δρόμου-περιπάτου με στόχο την τόνωση και την προβολή των Καρναβαλικών εκδηλώσεων με την επωνυμία MaskaRun στον Ορχομενό

Screenshot_1Την ιδέα συνέλαβε, επεξεργάστηκε και πρότεινε ο Μπάμπης Ζαννιάς την οποία αγκάλιασε και υλοποιεί ο Πολιτιστικός Παραδοσιακός Σύλλογος Ορχομενού στο πλαίσιο των Καρναβαλικών εκδηλώσεων.

Έτσι λοιπόν ο Πολιτιστικός και Παραδοσιακός Σύλλογος Ορχομενού διοργανώνει την Κυριακή 6 Μαρτίου 2016 έναν «Πρωτότυπο» αγώνα δρόμου – περιπάτου, το 1ο MaskaRun  με απαραίτητο αξεσουάρ τη μάσκα σας!

Οι διοργανωτές έχουν φροντίσει και θα διαθέσουν 200 μπλουζάκια, μάσκες και μετάλλια τα οποία θα σας περιμένουν στην εκκίνηση και στον τερματισμό καθώς και άλλες εκπλήξεις!!!

Με σκεπτικό την τόνωση της τοπικής κοινωνίας και στόχο οι εκδηλώσεις να περιλαμβάνουν όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές του Δήμου, η εκκίνηση του 1ο MaskaRun θα δοθεί την Κυριακή 6 Μαρτίου στις 11:00 πμ από την πλατεία της Σκριπούς και ο τερματισμός στην στην Κεντρική Πλατεία (Πλατεία Ηρώου).

Συμμετοχές μπορείτε να δηλώσετε στα τηλέφωνα: 6974102671 (Ηλιάνα) και 6973612798 (Κατερίνα), στο FB με μήνυμα στη σελίδα Καρναβάλι Ορχομενού καθώς και mail στο info@ppso.gr.
Απαραίτητα στοιχεία: Όνομα, Επώνυμο, Πατρώνυμο, Έτος Γέννησης και Τηλέφωνο.

Screenshot_6Σύντομα θα αναρτηθούν και άλλες λεπτομέρειες για το 1ο MaskaRun, όπως η διαδρομή μαζί με απόσπασμα χάρτη από τους διοργανωτές και όπως τονίζεται στην ανακοίνωση για την πρώτη αυτή εκδήλωση στην Ελλάδα και Παγκοσμίως που εξέδωσε ο Πολιτιστικός Παραδοσιακός Σύλλογος Ορχομενού:

“Στόχος μας το κέφι και η διασκέδαση για να μπούμε στο κλίμα των αποκριών μία βδομάδα ακριβώς πριν το ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΜΑΣ!!!

Το MaskaRun είναι μια ιδέα του Ορχομένιου δημοσιογράφου Μπάμπη Ζαννιά την οποία αγκάλιασε και υλοποιεί ο Πολιτιστικός Παραδοσιακός Σύλλογος Ορχομενού στο πλαίσιο των Καρναβαλικών εκδηλώσεων”.

1ο MaskaRun Ορχοεμενού Η διαδρομή

Καθορίστηκε η διαδρομή που θα ακολουθήσουν οι δρομείς στο 1ο MaskaRun που γίνεται στην πόλη του Ορχομενού μια εβδομάδα πριν την μεγάλη παρέλαση των αρμάτων με στόχο την προβολή, την προσέλκυση αλλά και την συμμετοχή επισκεπτών στο παραδοσιακό Καρναβάλι Ορχομενού.
Η απόσταση είναι 2.100μ ασφαλτοστρωμένη καιμπορούν να πάρουν μέρος  από παιδιά της 4ης Δημοτικού και πάνω.

Η διαδρομή  

Την Κυριακή 6 Μαρτίου οι δρομείς θα μπουν στην εκκίνηση στις 11:00 στην πλατεία τηςΣκριπούς επί της οδού Μινύου με φορά προς την εκκλησία της Παναγίας και στην πρώτη διασταύρωση στροφή δεξιά επί της οδού 28ης Οκτωβρίου (κεντρικός δρόμος πόλης).

Οι δρομείς συνεχίζουν στον κεντρικό δρόμο, περνούν 1ο Δημοτικό Σχολείο, το Δημαρχείο, δεξιά προς το Αστυνομικό Τμήμα, περνούν μπροστά από τον Άγιο Λουκά, συνεχίζουν στον κεντρικό και φτάνουν ως την είσοδο της πόλης στο «στρογγυλό» (συνοικία ψυρρή) φέρνουν γύρω το στρογγυλό και βγαίνουν δεξιά στην οδό Σωκράτους (παλιό γυμνάσιο).

Screenshot_5

Στο «τέλος» της οδού Σωκράτους αριστερά, στη συνέχει α ακολουθούμε την ευθεία, συναντάμε την οδό Κυρ. Μαυρομιχάλη (φούρνος Μπρίκα) και δεξιά, συνεχίζουμε στην οδό Κυρ. Μαυρομιχάλη ως το δημοτικό πάρκινγκ με κατάληξη στην Κεντρική Πλατεία (Πλατεία Ηρώου) όπου και ο τερματισμός.

Δηλώστε συμμετοχή, σειρά προτεραιότητας

Ήδη οι συμμετοχές είναι αρκετές το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου αποφάσισε τα 200 μπλουζάκια, τα μετάλλια και οι μάσκες που θα δοθούν στην εκκίνηση (ή μια μέρα πριν, θα υπάρξει ενημέρωση) με σειρά προτεραιότητας σύμφωνα με την ημερομηνία δήλωσης συμμετοχής.

Επίσης διευκρινίζεται, μετά από πολλά ερωτήματα προς τους διοργανωτές, σχετικά με την εμφάνιση τους στο 1ο MaskaRun Ορχομενού, μπορούν να είναι γενικότερα μασκαρεμένοι (με αποκριάτικες στολές, βάψιμο προσώπου, κλπ) πράγμα που είναι και επιδίωξη ώστε να γίνει ακόμη πιο όμορφο τοMaskaRun Ορχομενού.
Ελάχιστη προϋπόθεση για τη συμμετοχή σας είναι είναι τουλάχιστον η μάσκα.
57 χρόνια Καρναβάλι Ορχομενού. Οι στολές 2016 και το 1ο MaskaRun

Είναι στο DNA των κατοίκων το Καρναβάλι Ορχομενού! Δεν μπορεί αλλιώς να το εξηγήσει κάποιος όταν βλέπει ότι αλλεπάλληλες φορές πεθαίνει και οι Ορχομένιοι με διάφορους τρόπους καταφέρνουν να το ανασταίνονται.

Screenshot_2

Άλλωστε από καταγωγής και τις Διονυσιακές γιορτές που γίνονταν στον Ορχομενό οι κάτοικοι είχαν το προσωνύμιο του «σκωπτικού». Αυτή είναι και η πεμπτουσία του Καρναβαλιού της πόλης.

Κυρίως το Καρναβάλι είναι σάτιρα, είναι χλευασμός, σαρκασμός, ειρωνεία, έχει την τάση να καυτηριάσει, να ειρωνευτεί και να κεντρίσει κυρίαρχα ζητήματα της ζωής ενώ ταυτόχρονα μέσα απ’ όλα αυτά να στείλει μηνύματα στη κοινωνία. Έτσι είναι λοιπόν και οι Ορχομένιοι, σκωπτικοί…

Ιστορία

Έφτασε να συναγωνίζεται το Πατρινό καρναβάλι και να προσελκύει τόσο κόσμο που δεν έβρισκε που να σταθεί για να παρακολουθήσει την παρέλαση.
Καρναβάλι Ορχομενού! Παλιές δόξες που γνώρισε ο Ορχομενός και τις θυμούνται οι παλιότεροι ενώ η νοσταλγία των νεότερων τους ώθησε να μιμηθούν πατεράδες και παππούδες καρναβαλιστές και να αναβιώσουν το Ορχομενίτικο Καρναβάλι.

Το 1959 ο Σύλλογος Φιλοπροόδων Ορχομενούσυλλαμβάνει και υλοποιεί την ιδέα δημιουργίας καρναβαλιού στον Ορχομενό. Το καρναβάλι ξεκινά και μετουσιώνεται σε όχημα γνωριμίας και προβολής του ιστορικού τόπου των Μινυών με αποτέλεσμα χρόνο με το χρόνο να αυξάνεται τόσο η φήμη όσο και η ροή επισκεπτών από όλα τα μέρη της χώρας.

Το 1967 με την επιβολή της χούντας σταματά να γίνεται καρναβάλι στον Ορχομενό και όπως όλες οι δραστηριότητες της εποχής μαραζώνει κι αυτό. Οι πρωτεργάτες αναπολούν με νοσταλγία τις ημέρες γιορτής του τόπου και μεταφέρουν στις επόμενες γενιές τον σπόρο για την δημιουργία καρναβαλιού μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Screenshot_3

Μετά την μεταπολίτευση γίνονται προσπάθειες από συλλόγους και τον εκάστοτε Δήμαρχο, με την μορφή εκδηλώσεων εν είδη καρναβαλιού αλλά και με κάποιες προσπάθειες παρέλασης αρμάτων, φτάνουμε στο 1991. Τότε ιδρύεται σύλλογος με την επωνυμία «Σύλλογος Φίλων Καρναβάλου» και ο στόχος του είναι ξεκάθαρος, η αναβίωση του Ορχομενίτικου Καρναβαλιού.

Την επόμενη χρονιά, 1992 ξεκινά δειλά-δειλά η πρώτη ουσιαστική παρέλαση και αναβίωση από το 1959 που θα κρατήσει για δέκα περίπου χρόνια, μέχρι το 2001, και θα εκτοξεύσει και πάλι το καρναβάλι του Ορχομενού ως την κυρίαρχη εκδήλωση της περιόδου στη Βοιωτία και όχι μόνο.

Screenshot_4

Όμως και πάλι σταματά η δραστηριότητα και δεν γίνεται καρναβάλι από την επόμενη χρονιά, 2001 μέχρι το 2009.
Την χρονιά αυτή (2009) μια παρέα νοσταλγών και… τολμηρών θα επιχειρήσουν και πάλι την αναβίωση. Ιδρύουν τον «Πολιτιστικό και Παραδοσιακό Σύλλογο Ορχομενού» στις προτεραιότητες του οποίου, εκτός των άλλων δραστηριοτήτων, είναι να ξαναφέρει το καρναβάλι στον Ορχομενό.

Πράγματι καταφέρνουν το 2010 να κατασκευάσουν και να παρουσιάσουν άρματα στην παρέλαση και το Καρναβάλι του Ορχομενού για μια ακόμη φορά να αναβιώσει ενώ ο κόσμος το αγκαλιάζει, συμμετέχει και πλημμυρίζει τους δρόμους της πόλης.

Τα έξι τελευταία χρόνια οι εκδηλώσεις έχουν ανοδική πορεία και σιγά-σιγά περνά και πάλι στην συνείδηση ότι το καρναβάλι Ορχομενού είναι κορυφαίο και κυρίαρχο στο νομό και στη περιφέρεια τουλάχιστον.Screenshot_7

1ο MaskaRun

Φέτος στο πλαίσιο των καρναβαλικών εκδηλώσεων προστέθηκε μια πρωτότυπη εκδήλωση. Αγώνας δρόμου-περίπατος 2.100μ με την επωνυμία MaskaRun έμπνευση του δημοσιογράφου συντοπίτη μας Μπάμπη Ζαννιά.

Στους συμμετέχοντες θα μοιραστούν μάσκες, μπλουζάκια, μετάλλια και στους πρώτους κύπελλα. Μπορούν να πάρουν μέρος από παιδιά της Δ τάξης Δημοτικού και πάνω ενώ οι συμμετέχοντες αν θέλουν μπορούν να είναι και μασκαρεμένοι ή μακιγιαρισμένοι.
Θα πρέπει να δηλώσετε συμμετοχή για να εξασφαλίσετε τα αναμνηστικά.

Δείτε λεπτομέρειες για τον αγώνα εδώ. Η διαδρομή και οι συμμετοχές εδώ!

 

Οι στολές του 2016

Οι ομάδες-μασκαράδες που πλαισιώνουν τα άρματα κατά την μεγάλη παρέλαση είναι αυτές που δίνουν ξεχωριστό χρώμα και στιγματίζουν την κάθε χρονιά.

Για την φετινή χρονιά ο Π.Π.Σ.Ο. προτείνει τις παρακάτω στολές:

1) Σωματοφύλακας για το άρμα του Βασιλιά Καρνάβαλου
2)Discogirl-boy για το άρμα της Βασίλισσας
3)Αστεριξ-Οβελιξ για το άρμα “Λερναία Ύδρα” και
4)Παγωτά για το άρμα του “Σκορπιού”

Στο χώρο κατασκευής αρμάτων (Αποθήκες Αγροτικού Συνεταιρισμού Πετρομαγούλας, Χώρος ΚΕΠ Ορχομενού) λειτουργεί καθημερινά έκθεση από τις 17:30 – 20:30.
Οι παραγγελίες θα πρέπει να γίνουν μέχρι 29 Φεβρουαρίου.

Τηλ. Επικοινωνίας: Κουκογιάννη Φόνη 6972439967, Κατσαγκάνη Κατερίνα 6973612798

Οι Κουκούγεροι

Ξεχωριστή νότα δίνουν με τα πρωτότυπα θέματα που επιλέγουν και τις ξεχωριστές στολές και μακιγιάζ διάφορες ομάδες που παίρνουν μέρος στο Καρναβάλι.

Μια από τις ομάδες που ξεχωρίζουν τα τελευταία χρόνια είναι “οι Κοκούγεροι” οι οποίοι αναμένεται να ξεχωρίσουν και φέτος με το άρμα τους, τις στολές και το μακιγιάζ.Αλλα ΝΕΑ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ