Με εξαιρετική επιτυχία εξελίσσεται και φέτος το Φεστιβάλ Πολιτισμού «ΥΠΑΤΗ 2018» που διοργανώνει ο Εκπολιτιστικός – Επιμορφωτικός Σύλλογος Υπαταίων «ΟΙ ΑΙΝΙΑΝΕΣ» από τις 8 έως τις 26 Αυγούστου 2018 στην Υπάτη.
Πλήθος εκδηλώσεων έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον του κόσμου που κατακλύζει τη μαγευτική Υπάτη, την ιστορική πόλη των αρχαίων Αινιάνων και των Κομνηνών:
Τη Δευτέρα 20/8 και ώρα 18:00, θα διεξαχθεί Κυνήγι κρυμμένου θησαυρού μέσα από τα ιστορικά μονοπάτια της μεσαιωνικής Υπάτης «…ιχνηλάτες περπατούν … Αινιάνες, Κομνηνούς να βρούν…” για μικρούς και μεγάλους φίλους με αφετηρία το Μεσαιωνικό Κάστρο της Υπάτης.
Και λίγα λόγια για το Κάστρο της Υπάτης:
Η αρχική οχύρωση ξεκίνησε κατά τους ελληνιστικούς χρόνους και αργότερα τον 6ο αιώνα ανανεώθηκε από τον Ιουστινιανό. Το 1204 καταλήφθηκε από τους Φράγκους σταυροφόρους και το 1218 πέρασε στην κυριαρχία των βυζαντινών δεσποτών της Ηπείρου. Αργότερα, το 1267 ενισχύθηκε από τον Ιωάννη Άγγελο Δούκα Κομνηνό, Δεσπότη της Ηπείρου που ίδρυσε το Δουκάτο Νέων Πατρών.
Το Κάστρο της Yπάτης δέχτηκε το 1275 τη σφοδρή επίθεση του Ιωάννη Παλαιολόγου, βυζαντινού στρατηγού κατά την οποία ο Ιωάννης Άγγελος Δούκας Κομνηνός απέδρασε ζητώντας τη βοήθεια του Φράγκου Δούκα των Αθηνών, που διέλυσε την πολιορκία.
Το Κάστρο παρέμεινε στην κυριαρχία των απογόνων του Ιωάννη του Νόθου μέχρι το 1318, οπότε και πέρασε στα χέρια των Καταλανών, που ίδρυσαν το Δουκάτο των Αθηνών και των Νέων Πατρών.
Το 1393 καταλήφθηκε από τους Τούρκους με το Σουλτάνο Βαγιαζήτ. Την περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας ονομαζόταν Πατρατζίκι (μικρή Πάτρα) και αποτελούσε έδρα ιδιαίτερης επαρχίας. Το 1377, τον τίτλο του Δούκα Νέων Πατρών πήρε ο Πέτρος Δ’ της Αραγκόν της Ισπανίας και διατηρείται ακόμη και σήμερα ως μέρος του πλήρους τίτλου των μοναρχών της Ισπανίας.