Αρχική Αφιέρωμα ΑΜΟΡΓΟΣ: Λευκό και «απέραντο γαλάζιο». Κινηματογράφος και τουρισμός εν μέσω… φθινοπώρου!(ΦΩΤΟ)

ΑΜΟΡΓΟΣ: Λευκό και «απέραντο γαλάζιο». Κινηματογράφος και τουρισμός εν μέσω… φθινοπώρου!(ΦΩΤΟ)

Στην μαγευτική Αμοργό για το Υπέρια
Καλεσμένοι στο συνέδριο «Υπέρια 2017» και στο «8ο Φεστιβάλ Τουριστικών ταινιών μικρού μήκους Αμοργού» από τις 26 έως τις 30 Οκτωβρίου, περάσαμε 4 μέρες  στο αγαπημένο κυκλαδονήσι του Λυκ Μπεσόν, μαζί με εκατό περίπου κινηματογραφιστές, παραγωγούς ταινιών, δημοσιογράφους, σπουδαστές  και διακεκριμένους ομιλητές…από 23 χώρες του κόσμου. Ήταν υπέροχα!
Το Υπέρια είναι ένα συνέδριο  που διοργανώνεται εδώ και 15 χρόνια στην Αμοργό και συγκεκριμένα στο  Aegialis Hotel & Spa στην Αιγιάλη , με σκοπό την ανταλλαγή ιδεών και απόψεων σχετικά με την προβολή του πολιτισμού και του τουρισμού.
Η Αμοργός με την άγρια ομορφιά της, το απέραντο γαλάζιο και τα γραφικά κυκλαδίτικα χωριά μας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.
Φέτος , το «Υπέρια» που ήταν αφιερωμένο στον Luc Besson με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από τη δημιουργία της ταινίας «Απέραντο Γαλάζιο», είχε ως θέμα του τον κινηματογράφο και το πώς η παραγωγή ταινιών μπορεί να συμβάλει στην προβολή ενός τόπου αλλά και στην οικονομική του ανάπτυξη.
Το καλύτερο παράδειγμα για εμάς,  η ταινία του Γάλλου σκηνοθέτη –  με πολλά γυρίσματα το 1987 στην Αμοργό – η οποία και έκανε το,  μέχρι τότε άγνωστο, νησί στην άκρη των Κυκλάδων, διάσημο σε όλον τον κόσμο.
Παρόμοια λειτούργησε και η ταινία «Mama Mia» για τη Σκιάθο αν και η ταινία του Λυκ Μπεσόν με τα 13 εκατομμύρια εισιτήρια, που έκανε όλους τους Γάλλους να επισκεφθούν την παραλία της Αγ.Άννας και να ανέβουν τα 300 σκαλοπάτια ως το μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας, είναι το πιο τρανταχτό παράδειγμα.
Όπως συζητήθηκε άλλωστε και στο συνέδριο, το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων επιλέγουν προορισμό διακοπών επηρεασμένοι από τις ταινίες και τις σειρές, ακόμη και σήμερα, στην εποχή του ίντερνετ και των social media.
Το παραπάνω επιβεβαιώνεται τελευταία και από την κατακόρυφη τουριστική αύξηση στην Κροατία μετά την προβολή του κύκλου της δημοφιλούς τηλεοπτικής σειράς “Game of Thrones” , όπως εξηγεί η ομιλήτρια του συνεδρίου Margarita Peric από την Film Commission της Κροατίας
Τα σοκάκια της Χώρας, άδεια από κόσμο τώρα τον Οκτώβρη, μας μάγεψαν.
Το εκκλησάκι στην Αγ.Άννα ήταν το σπίτι των παιδικών χρόνων του Ζακ Μαγιόλ στην ταινία «Απέραντο Γαλάζιο»
Είναι όμως τα όμορφα τοπία της Ελλάδας αρκετά για μια κινηματογραφική παραγωγή;
Γιατί η συνέχεια του «Mamma Mia» δεν θα γυριστεί εδώ; Τι έφταιξε τελικά και οι σκηνές του Jason Bourne που διαδραματίζονται στην Αθήνα γυρίστηκαν αλλού; Οι λόγοι  είναι κυρίως οικονομικοί , μιλάμε άλλωστε για showbusiness και εδώ έρχεται να παίξει τον ρόλο της η Ελληνική Film Commission ως εργαλείο έλξης για διεθνείς παραγωγές και ως ο διαμεσολαβητής παραγωγών – ελληνικού κράτους, όπως εξήγησε η  κ. Βένια Βέργου διευθύντρια του τμήματος Διεθνών Οπτικοακουστικών Παραγωγών του Hellenic Film Commission.  Στην στρογγυλή τράπεζα του συνεδρίου συζητήθηκε ο καταλυτικός ρόλος που έχουν τα αντίστοιχα Film Commissions σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και έγινε κατανοητό πως η δημιουργία ενός ευνοϊκού νομικού και θεσμικού πλαισίου για την προσέλκυση  ξένων παραγωγών ταινιών στην Ελλάδα είναι επιτακτική ανάγκη, καθώς τα οικονομικά οφέλη για τις τοπικές  κοινωνίες ( όπως στην Αμοργό με την παραγωγή του Le Grand Bleu) αλλά και την εθνική οικονομία είναι τεράστια, και όχι μόνο από την προσέλκυση τουριστών μετά την προβολή της εκάστοτε ταινίας αλλά και κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων.
Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας  έχει κάνει ήδη το μεγάλο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, με τη δημιουργία Film Office της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Στον ρόλο του νεοσύστατου γραφείου αναφέρθηκε ο κ. Στάθης Καλογερόπουλος  που έδωσε το παρόν στο  συνέδριο.
Πολύ ενδιαφέρουσα και η ομιλία του Νίκου Γιαννόπουλου, του Έλληνα παραγωγού του «Le Grand Bleu» που επισκέφθηκε την Αμοργό για πρώτη φορά τώρα μετά το τέλος της ταινίας, και μοιράστηκε μαζί μας backstage λεπτομέρειες  και άγνωστες ιστορίες από την εποχή των γυρισμάτων .
Τις εργασίες του Συνεδρίου και του Φεστιβάλ, παρακολούθησε ο Πρόεδρος του ΕΟΤ Χαράλαμπος Καρίμαλης και ο Γενικός Γραμματέας Κωνσταντίνος Τσέγας.
Από αριστερά: Alexander Kammel Πρόεδρος της CIFFT (Διεθνής Επιτροπή Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών), Χαράλαμπος Καρίμαλης Πρόεδρος ΕΟΤ, Spomenka Saraga παραγωγός ταινιών Κροατίας, Ντέπυ Χιωτοπούλου δημοσιογράφος, Κωνσταντίνος Σέγας Γενικός Γραμματέας ΕΟΤ, Αντώνης Θεοχάρης Κιούκας Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής Υπέρια και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Ταινιών Αμοργού, Σταυρούλα Κεντιέ δημοσιογράφος και Αγγελική Γυπάκη από το Γραφείου Τύπου του ΕΟΤ
 
Ας έχουν περάσει 30 χρόνια από την εμβληματική ταινία του Λυκ Μπεσόν, η γοητεία της Αμοργού γαι τους ξένους δεν ξεθωριάζει και το νησί προσελκύει επισκέπτες από τις άκρες του κόσμου. Για την τεράστια απήχηση της ταινίας και το πως έκανε διάσημο εκτός από το νησί τον ίδιο τον σκηνοθέτη μας μίλησε ο κ. Νίκος Γιαννόπουλος (αριστερά). Δίπλα του ο σκηνοθέτης Δημήτρης Σοφιανόπουλος από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου
Στο πάνελ των ομιλητών και ο κ. Στάθης Καλογερόπουλος (δεξιά) του Film Office της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Hellenic Film Office του οποίου διευθύντρια στο Τμήμα Διεθνών Παραγωγών είναι η κ.Βένια Βέργου (κέντρο)
Απογευματινές προβολές των ταινιών του 8ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αμοργού
Παράλληλα με τις εργασίες του συνεδρίου, συνεχίστηκαν οι κινηματογραφικές προβολές και τα workshops του 8ου Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών Αμοργού που διοργανώνεται όπως και το «Υπέρια» από τον Εξωραϊστικό & Πολιτιστικό Σύλλογο Θολαρίων Αμοργού και το Aegialis Hotel & Spa.  Έτσι είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε μερικές σπουδαίες ταινίες μικρού μήκους,  ντοκιμαντέρ, εμπορικές, ταξιδιωτικές, επιλεγμένες με άξονα τον τουρισμό που ήταν και η φετινή θεματική του φεστιβάλ. Οι τουριστικές ταινίες αποτελούν μια καλή ευκαιρία να αναδειχθούν σημαντικά θέματα και να προβληθεί ο πολιτιστικός και περιβαλλοντικός πλούτος της κάθε περιοχής, όπως τονίζει ο διευθυντής του «Υπέρια» και του Φεστιβάλ Ταινιών Αμοργού, ο σκηνοθέτης Αντώνης Θεοχάρης Κιούκας.
Ο Αντώνης Θεοχάρης Κιούκας, σκηνοθέτης και παραγωγός είναι ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής «Υπέρια» και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Ταινιών Αμοργού.
Στο διαγωνιστικό μέρος του «Φεστιβάλ Τουριστικών ταινιών μικρού μήκους Αμοργού» συμμετείχαν  65 ταινίες από 25 χώρες ενώ η βράβευση των νικητών έγινε στην τελετή λήξης του Φεστιβάλ , σε μια βραδιά με γιορτινή διάθεση στο Aegialis Hotel & Spa.
Οι ταινίες που βραβεύτηκαν στο «8ο Φεστιβάλ Τουριστικών ταινιών μικρού μήκους Αμοργού»  είναι :
Grand Price: Dubai’s#BeMyGuest by Prakash Varma.
Greek Films:
1st Award: «Samaria Hotel» by Theodoros Papadoulakis.
2nd Award: «BlueGR Hotels & Resorts» by Theodoros Papadoulaki.
Documentary:
 1st Award: «Garuda» by Marko Randelovic.
2nd Award: «Dancing with your dreams” by Gustavo Neves.
Special Mention: «Train Surfers» by Andrien Cothier.
Travel/ Promotional:
1st Award: An Alpine Sense of Life by Johannes Grebert
2nd Award: Inlandisis b Mathieu Lelay.
Special mention: Galapagos, Calling Home by Andrew Norton.
Commercials:
1st Award: Spirit of Dubai by Mark Toia.
Δείτε το έξυπνο διαφημιστικό φιλμάκι για το Dubai ως τουριστικό προορισμό – που δικαίως κέρδισε κοινό και κριτική επιτροπή – με πρωταγωνιστή τον “βασιλιά” του Bollywood, Shah Rukh Khan

Λαγκάδα, εκεί που ο Bryson Kuan , Αμερικανός κινηματογραφιστής εστίασε στο πρόσωπο μιας Αμοργιανής γιαγιούλας…
Το «παρών» έδωσαν αρκετοί από τους σκηνοθέτες και παραγωγούς  που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ και έτσι συναντήθηκαν αυτές τις μέρες στην Αμοργό κινηματογραφιστές προερχόμενοι από την Καλιφόρνια …ως την Ινδία! Τα πλάνα τους από την γραφική Χώρα , από τα Θολάρια, από το μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας, από το μπλε και το λευκό των Κυκλάδων και του Αιγαίου υπό το ζεστό φως του φθινοπώρου, σίγουρα θα ταξιδέψουν σε ένα άλλο φεστιβάλ κάπου στον κόσμο…
Ξανά, λίγες μόνο εικόνες της Υπέριας (ένα από τα αρχαία ονόματα της Αμοργού) από κάποιον ταλαντούχο καλλιτέχνη θα διαφημίσουν με επιτυχία τη χώρα μας… Όπως έγινε 30 χρόνια πριν, όταν ένα μόνο πανοραμικό πλάνο του Luc Besson στο κάτασπρο Βυζαντινό μοναστήρι που μοιάζει να αιωρείται πάνω από την απέραντη θάλασσα, έφτασε για να μαγέψει τους Γάλλους και να κάνει τη Χοζοβιώτισσα γνωστή!
Έτσι σήμερα, που το μοναστήρι είναι σε διαδικασία ένταξης ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, όλοι έχουν άμεση την εικόνα του.
Ένα πλάνο του Luc Besson, έφτανε για να μείνουν οι θεατές της ταινίας “Απέραντο Γαλάζιο” γοητευμένοι από το μοναστήρι που στέκει γαντζωμένο πάνω στο βράχο εδώ και 900 περίπου χρόνια
Στο Φεστιβάλ έγινε ακόμα, ειδικό αφιέρωμα  στην περιβαλλοντική εκπαίδευση και διά βίου μάθηση με προβολή ταινιών σχετικές με το περιβάλλον, στην αίθουσα προβολών του Φεστιβάλ, αλλά και στο Γυμνάσιο -Λύκειο Αμοργού , στο ενιαίο Δημοτικό Σχολείο Αιγιάλης, και σε  άλλες αίθουσες Πολιτισμού σε όλη την Αμοργό.
Λειτούργησε Ακαδημία Κινηματογράφου με φοιτητές από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με τον καθηγητή John Driendonks από την Ολλανδία.
Ο Alexander Kammel Πρόεδρος της CIFFT στη Χώρα της Αμοργού. Το Φεστιβάλ Ταινιών Αμοργού είναι σε διαδικασία ένταξης στη Διεθνή Επιτροπή Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών
28η Οκτωβρίου στην Αμοργό: Καφεδάκι στην πλατεία της Χώρας μετά την παρακολούθηση της πιο σύντομης παρέλασης που είδαμε ποτέ!
Μοναστήρι Παναγίας Χοζοβιώτισσας: Ναι, οκ, αφήσαμε τους ξένους με το στόμα ανοιχτό!
Η Χοζοβιώτισσα στον δρόμο για την UNESCO. H κ.Ελένη Μεθοδίου, καλεσμένη του «Υπέρια» μας μίλησε για την ιστορία του μοναστηριού και τη σημασία του χαρακτηρισμού του ως «Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς»
Στο Κάστρο της Χώρας, οι ανεμόμυλοι – σήμα κατατεθέν
Στη διάρκεια του Υπέρια, είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τις ομορφιές όλου σχεδόν του νησιού με καθημερινές εκδρομές, πεζοπορία και ξεναγήσεις αλλά και να γευτουμε Αμοργιανή κουζίνα. Η ζεστή φιλοξενία στο 5 αστέρων Aegialis Hotel & Spa, από την ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου και ψυχή της διοργάνωσης κ.Ειρήνης Γιαννακοπούλου αλλά και όλου του προσωπικού, τα πλούσια γεύματα σε ταβέρνες της Αμοργού και οι μουσικές βραδιές, συνέβαλαν στο παρεΐστικο κλίμα που δημιουργήθηκε μεταξύ των συμμετεχόντων και αποχωριστήκαμε με τις καλύτερες εντυπώσεις.
Το ραντεβού ανανεώθηκε για το 2018 στο «16ο Υπέρια» και στο «9ο Φεστιβάλ Τουριστικών ταινιών μικρού μήκους Αμοργού». Δες πως θα γίνεις κομμάτι του Υπέρια ή πως θα συμμετάσχεις στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο  www.yperia.gr

 

Στο εστιατόριο του Lakki Village, στον όρμο της Αιγιάλης, δοκιμάσαμε πεντανόστιμα Αμοργιανά χορτοπιτάκια και μάθαμε τη συνταγή σε μια επίδειξη μαγειρικής από τη «Λέσχη Γαστρονομία Αμοργού»
Απογευματινή βόλτα στα σοκάκια του χωριού Θολάρια. Οι χαρακτηριστικές μπουκαμβίλιες είναι ακόμα ολάνθιστες
Διοργανωτές και συμμετέχοντες γίναμε μια παρέα
Η κ.Ειρήνη Γιαννακοπούλου,Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Θολαρίων, πάντα παρούσα και χαμογελαστή!
Στο Lakki Village έγινε ένα μικρό μάθημα Αμοργιανής κουζίνας
Να βλέπεις κάθε πρωί αυτή τη μαγευτική θέα….Δεν θα μπορούσαμε να ζητήσουμε καλύτερο χώρο για τη διεξαγωγή του Υπέρια, από το Aegialis Hotel & Spa
Ξεκινήσαμε την μικρή μας περιήγηση στα χωριά που βρίσκονται πάνω από την Αιγιάλη, από τη Λαγκάδα
Κλασική τουριστική φωτογραφία; Όχι, απλά καθημερινή ζωή. Πώς αλλιώς να μεταφέρεις ξύλα στις ανηφοριές της Λαγκάδας;
Η εκκλησία των Αγ.Αναργύρων με την εκπληκτική θέα στους γύρω λόφους και στη θάλασσα

Πεζοπορία από το χωριό Λαγκάδα, στο χωριό Θολάρια. Μια εύκολη διαδρομή πάνω στο βουνό, που χαρήκαμε ιδιαιτέρως!
Την ταβέρνα “Πανόραμα” στα Θολάρια την σημειώνουν όλα τα ταξιδιωτικά άρθρα για την Αμοργό. Και υπάρχει λόγος…πεντανόστιμο ντόπιο κατσικάκι και φιλόξενοι ιδιοκτήτες.
Γεύμα μετά παραδοσιακής μουσικής και …ποιημάτων! Ο κυρ-Νικόλας έδωσε ρέστα!
Η Margarita Peric από την Film Commission της Κροατίας, στα στενάκια της Χώρας
Επίσκεψη στο Βυζαντινό Μουσείο στα Θολάρια
Χωρίς Λόγια….
Η απόλυτη ηρεμία στα στενά δρομάκια στο χωριό Θολάρια.
Πρωινή βόλτα στη Χώρα την πρωτεύουσα του νησιού
Λιακάδα, άσπρο, μπλε, άρωμα βασιλικού….και ξαφνικά έγινε πάλι καλοκαίρι!
Οι σύνεδροι συμμετείχαν σε βιωματικές δραστηριότητες και είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν ολόκληρο το νησί της Αμοργού.
Ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Χώρας
Ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Χώρας
Όπου και να στρέψεις το βλέμμα σου υπάρχει ένα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής εκκλησάκι…
Μάθαμε και πως γίνεται η φάβα στην ταβέρνα της «Μαρουσώς»
Η θέα από το μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας που είναι κτισμένο σε έναν απόκρημνο βράχο 300 μέτρα πάνω από τη θάλασσα, νότια της Χώρας
Φωτογραφίες στο χαρακτηριστικό εκκλησάκι στην Αγ.Άννα…30 χρόνια πριν ο νεαρός “Ζακ Μαγιόλ” ξυπνούσε εδώ.
Le grand bleu (1988)

 

Το ομολογώ…Για τις ανάγκες της ομαδικής φωτογραφίας, γυρίσαμε με τα χίλια ζόρια την πλάτη μας στη μαγευτική θέα στο πέλαγος! Φωτο: yperia.gr
Ο κ.Νίκος Γιαννόπουλος, μας έφερε πίσω στα γυρίσματα του «Απέραντου Γαλάζιου» στην Αμοργό, πριν από 30 χρόνια.

Η κ.Ειρήνη Γιαννακοπούλου μας έδωσε ραντεβού για τον Οκτώβρη του 2018 σε ένα ακόμη καλύτερο και μεγαλύτερο συνέδριο και φεστιβάλ.
Ο Δήμαρχος Αμοργού Νικόλαος Φωστιέρης απένειμε τιμητικό βραβείο στον Νίκο Γιαννόπουλο τον Έλληνας παραγωγός της ταινίας «Απέραντο Γαλάζιο»
Ο Πορτογάλλος Gustavo Neves κέρδισε το 2ο βραβείο στην κατηγορία Ντοκιμαντέρ για την ταινία του «Dancing with your dreams”. Το βραβείο του απένειμε ο Luca Benco, deputy director of Zagreb Tourist Board.
Η Κριτική επιτροπή του Φεστιβάλ που αποτελείτο από 5 μέλη από την Κροατία, την Αυστρία, την Πολωνία και την Ελλάδα και έβγαλε τα αποτελέσματα για τις καλύτερες ταινίες του φεστιβάλ.
Οργανωτική επιτροπή, ομιλητές, κριτική επιτροπή και οι βραβευμένοι κινηματογραφιστές στην τελετή λήξης του «Υπέρια» και του «8ου Φεστιβάλ Ταινιών Αμοργού»
Ο πρόεδρος του ΕΟΤ κ.Χαράλαμπος Καρίμαλης βράβευσε τον κ.Αντώνη Θεοχάρη Κιούκα Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ Ταινιών για τη συνεισφορά του και το έργο του. Οι τουριστικές ταινίες αποτελούν μια καλή ευκαιρία να αναδειχθούν σημαντικά θέματα και να προβληθεί ο πολιτιστικός και περιβαλλοντικός πλούτος της κάθε περιοχής.
Το Υπέρια διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Θολαρίων και το ξενοδοχείο Aegialis Hotel & Spa  σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου , τον  ΕΟΤ και τον Δήμο Αμοργού. Στην Οργανωτική Επιτροπή του συνεδρίου και του φεστιβάλ είναι η κ.Ειρήνη Γιαννακοπούλου, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Θολαρίων Αμοργού και ο κ.Αντώνης Θεοχάρης Κιούκας, Πρόεδρος του Φεστιβάλ Ταινιών Αμοργού. Για περισσότερες πληροφορίες: www.yperia.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.